Ketvirtadienį JAV buvo paskelbta, kad mažmeninės prekybos apimtys lapkričio mėnesį kilo (0,7 proc.) aktyviau nei prognozuota (0,4 proc.). Šias naujienas investuotojai priėmė teigiamai (S&P 500 +0,45 proc.; Dow Jones +0,36 proc.), žinant, kad augantis vartojimas yra viena iš stipriausiai šalies ekonomiką varančių jėgų. Šiandien paaiškėjo, kad Kinijos pramonės produkcijos indekso kilimas sudarė 7,2 proc. (buvusi reikšmė 7,7 proc.), tuo tarpu apžvalgininkai tikėjosi sulaukti 7,5 proc. šuolio. Ši informacija stipriai nepaveikė Kinijos vertybinių popierių biržos investuotojų nuotaikų, indeksui SCI 300 koreguojantis -0,02 proc. Šiandien investuotojai taip pat turės galimybę vertinti euro zonos pramonės produkcijos indekso pokyti (prog. 0,2 proc.; buvusi reikšmė 0,6 proc.), o kiek vėliau investuotojų dėmesys nukryps į JAV, stebint Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksą. Preliminariais duomenimis, gruodžio mėn. pastarasis rodiklis turėtų pakilti nuo 88,8 iki 89,5 ir tikėtina paskatinti teigiamas investuotojų nuotaikas.

Valiutų rinkos

Nuo pirmadienio buvęs euro stiprėjimas prieš JAV dolerį vakar dieną buvo pristabdytas, EUR/USD kursui susitraukiant 0,33 proc. ir apsistojant ties 1,2385 riba. Pagrindinė JAV dolerio stiprėjimo prieš eurą priežastis – geresni JAV makroekonominiai rodikliai. Prie išaugusių šalies mažmeninės prekybos apimčių teigiamu impulsu prisidėjo kritęs savaitinis bedarbių paraiškų skaičius. Praeitą savaitę buvo fiksuota, kad šis rodiklis susitraukė 1,01 proc. Žinoma, tai nėra labai didelis pokytis, tačiau šiuo metu užsienio valiutų investuotojai gana jautriai reaguoja į bet kokius su darbo rinka susijusius rodiklius, laukiant kada FED‘as duos signalą dėl bazinės palūkanų normos pokyčių. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas stipriai nepakito nuo vakar dienos ir laikosi ties 1,2400 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį Baltijos akcijų rinkose jautėsi didesnis investuotojų aktyvumas pasiekiant daugiau nei 1,56 mln. eurų apyvartą, o Talino ir Rygos indeksams neigiamai koreguojantis atitinkamai po -0,82 proc. ir -0,36 proc., tuo tarpu Vilniaus indeksui šoktelint 0,62 proc. Antrą dieną iš eilės investuotojai aktyviausiai keitėsi „Olympic Entertainment Group“ bendrovės vertybiniais popieriais, kurių vertė susitraukė net -2,3 proc. Pozicijoje buvo sudarytas vienas tiesioginis sandoris, kuriuo buvo perleista 251 tūkst. akcijų už vieną jų sumokant 1,73 euro. Vilniaus biržoje staigiais akcijų kilimais pasižymėjo „Vilkyškių pieninė“ (+4,26 proc.) ir „City Service“ (+4,12 proc.). Komunalinių paslaugų bendrovės „City Service“ pozicija per pastarąsias dienas darosi vis aktyvesnė, o vakar dieną buvo paskelbta, kad šios bendrovės akcijos bus įtrauktos į OMX Baltic Benchmark ir OMX Baltic 10 indeksų sudėtis. O tai reiškia, kad ateityje fondai kurie būtent seka šių indeksų sudėtis bus suinteresuoti įsigyti jų sudėtyje esančių akcijų.