Šiandien investuotojų akiratyje atsidurs paviešinamas paskutinio FED susitikimo protokolas. Priminsime, kad paskutinio susitikimo metu kiekybinio skatinimo apimtys sumažintos iki 55 mlrd. JAV dolerių, panaikinta nedarbo lygio ir pinigų politikos sąsaja. Manoma, kad jau kitų metų viduryje FED ryšis didinti palūkanų normas, o paviešintas protokolas leis investuotojams daryti prielaidas dėl tolesnės FED pinigų politikos.

Tarptautinis valiutos fondas Lietuvai šiais metais prognozuoja 3,3 proc., o kitąmet 3,5 proc. BVP augimą. Estijos ir Latvijos BVP šiemet turėtų augti atitinkamai 2,4 proc. ir 3,8 proc., o 2015 metais - 3,2 proc. ir 4,4 procento.

Vilniaus, Talino ir Rygos biržų nuotaikas atspindintis OMX Baltic Benchmark smuko 0,27 proc., iš bendro konteksto išsiskyrė tik Vilniaus OMXV, kilstelėjęs 0,46 procento. Vertinant bendrai, Baltijos šalių biržose vakar nuobodžiauti neteko – „Vilniaus baldai“ paskelbė apie ketinimą investuotojus palepinti netikėtai dideliais dividendais, rinkos dalyviai aktyviai pirko Šiaulių banko akcijas, o Estijoje džiugino aktyvesni institucinių investuotojų veiksmai. Tai neabejotinai pozityvus ženklas Talino biržai.

„Vilniaus baldų“ akcijos brango 14,89 proc. iki 16,2 euro, apyvarta siekė 57,8 tūkst. eurų. Bendrovė pranešė, kad balandžio 29 dieną vyksiančiame akcininkų susirinkime siūlys išmokėti 9,91 mln. eurų dividendų (2,55 euro už akciją). Vakarykštėmis kainomis dividendų pajamingumas siekia net 16 proc., o tai reiškia, kad akcijų brangimui erdvės dar yra. Be to, bendrovė tokiu sprendimu taip pat suformavo dividendus mokančios bendrovės lūkesčius – nemaža tikimybė, kad ir artimiausių metų pelnas bus skirstomas dividendų forma.

Vakar buvo paskutinė diena, kada Šiaulių banko (+0,95 proc., 111 tūkst. eurų apyvarta) akcijų įsigiję investuotojai įgijo teisę gauti nemokamų akcijų (8 naujos už 100 turimų). Tai reiškia, kad jau šiandien matysime maždaug 8 proc. akcijų kainos korekciją. Kuklesnis akcijų pigimas nenustebintų ir būtų vertinamas kaip akcijų kainos brangimas. Tuo tarpu šiandien „Pieno žvaigždžių“ ir „City Service“ valdybos privalo paskelbti siūlomus visuotinių akcininkų susirinkimų sprendimų projektus. Juose labiausiai rinkos dalyvius domina pelno paskirstymo planai.