Federalinis rezervas ėmėsi daugiau nepaprastųjų priemonių, kad sustabdytų greitai plintančią ekonominę krizę. Sekmadienį Federalinis rezervas sumažino savo diskonto palūkanas ir pradėjo skolinti pagrindiniams investiciniams bankams. Tai priemonė, kuri nebuvo naudojama nuo Didžiosios depresijos laikų.

Doleriui staiga nusmukus 3 proc. iki žemiausio lygio nuo 1995-ųjų metų, investuotojai buvo dar labiau įsitikino, kad Federaliniam rezervų bankui ir kitiems pagrindiniams centriniams bankams gali tekti pradėti vykdyti bendrą dolerio pirkimo intervenciją, kad būtų sustabdytas dolerio pardavimas.

„Dolerio/jenos smukimo tempas yra toks greitas, kad vien JAV veiksmai jau nebegali sustabdyti dolerio smukimo“, - teigė Koichi Ogawa, vyriausias „Daiwa Japanese SB Investment“ portfelio valdytojas. „Pribrendo bendros JAV, Europos ir Japonijos vyriausybių intervencijos laikas.“

Vėliau doleris šiek tiek sumažino nuostolius Japonijos finansų ministrui Fukushiro Nukaga pirmadienį pasakius, kad jis stebi valiutų rinkos judėjimus kartu su Jungtinių valstijų ir Europos vyriausybėmis.

Paskutinį kartą centriniai bankai kartu vykdė intervenciją 2000-ųjų rugsėjį, kad paremtų eurą jam nusmukus iki visų laikų žemumų – 0,85 dol. Nuo euro įvedimo 1999-ųjų sausį jo vertė buvo sumažėjusi beveik 30 proc.

Prekiautojai sako, kad doleris kenčia nuo daugybės neigiamų faktorių: JAV prasidėjusi stiprėjanti ekonominė krizė, neįprastai stambūs palūkanų normos mažinimai ir investuotojų pasitraukimas nuo JAV valiutos.

Doleris per dieną nusmuko daugiau kaip 3 proc. iki 95,77 jenos. Japonijos valiutos atžvilgiu doleris šiemet nusmuko jau 13 proc.

Euras pakilo 0,9 proc. ir pasiekė naują 1,5905 dol. aukštumą, tačiau vėliau sumažėjo iki 1,5815 dol.

Šaltinis
Šias finansų rinkos naujienas bendradarbiaudami su "Reuters" rengia UAB “Admiral Markets”, www.forextrade.lt (tel. 8-5-210-4841).
naujienos
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją