Nors pirmadienį paskelbtas preliminarus gamybos užsakymų rodiklis viršijo apžvalgininkų prognozes (56,0), šokteldamas nuo praėjusio mėnesio fiksuotos 56,4 iki 57,5 reikšmės, šalie didieji indeksai į tokį teigiamą pasikeitimą optimistiškai nesureagavo. Taip pat antradienį buvo paskelbta, kad šalies vartotojų pasitikėjimo indeksas viršijo apžvalgininkų prognozes, o naujų gyvenamųjų namų apimtys pasiekė aukščiausią lygį nuo pat 2008 metų pabaigos. Pastarieji rodikliai rodo, kad JAV šalies ekonomika vis tvirčiau stojasi ant kojų. Tačiau karinės grėsmės augimas Irake vakar rinkos dalyvius privertė sunerimti, indeksams S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. nuo savaitės pradžios koreguojantis po -0,64 proc. ir -0,7 proc. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur paaiškės kaip pasikeitė šalies ilgalaikių vartojimo prekių indeksas bei pirmojo ketvirčio perskaičiuotas BVP. Ateities sandorių reikšmės bei pesimistinės nuotaikos Azijos rinkose signalizuoja, kad prekyba Europos finansų rinkose turėtų prasidėti su neigiamomis nuotaikomis, kurios, tikėtina, gaili persiduoti ir JAV akcijų rinkoms.

Valiutų rinkos

Pirmadienį ir antradienį EUR/USD valiutų kursas nepasižymėjo dideliais nuokrypiais ir laikėsi ties 1,3590 riba. Investuotojai mato, kad JAV ekonominiai rodikliai rodo vis geresnę šalies ekonominę padėtį, o situacija Europoje – priešinga. Per pastarąsias savaites euro zonos ekonominiai rodikliai smuko, o ECB net ėmėsi papildomų skatinimo priemonių išjudinti gęstančią euro zonos ekonomiką. Taip pat ECB buvo užsiminta, kad jei nesimatys gerėjančios situacijos, bus imtasi dar papildomų veiksmų, kurie, tikėtina, sumažins euro vertę prieš kitas pagrindines valiutas. Šiandien ryte EUR/USD valiutų santykis nežymiai išaugo iki 1,3610 lygio. Šį augimą galima būtų sieti su išaugusia įtampa Irake, kuri smukdo JAV dolerio vertę ne tik prieš eurą, bet ir prieš kitas pagrindines pasaulio valiutas. Tikėtina šiai įtampai nuslūgus JAV dolerio vertė prieš eurą turėtų atsistatyti.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį Rygos ir Talino biržos buvo uždarytos, tuo tarpu Vilniaus biržoje prekyba vyko ir buvo perleista vertybinių popierių net už 582 tūkst. eurų. Aktyviausiai investuotojai prekiavo „Apranga“ (+0,38 proc.), „Teo LT“ (0,00 proc.) ir „Linas Agro Group“ (0,00 proc.) pozicijose ir beveik visa apyvartos dalis buvo sudaryta tiesioginiais sandoriai. Šiandien bus atnaujinta prekyba visose trijose biržose po vakar buvusios nedarbo dienos. Todėl, tikėtina, galime sulaukti didesnio investuotojų aktyvumo nei paprastai.