Tai įpūtė pirmadienį į finansų rinkas optimizmo dėl regiono ekonomikos augimo. Pirmadienį Vokietijos DAX indeksas šoktelėjo 0,93 proc., o Stoxx Europe 600 stiebėsi 0,34 proc. Pastarojo indekso sudėtyje didžiausiu teigiamu pokyčiu išsiskyrė automobilių pramonės sektorius (Auto&Parts), kurio vertė didėjo +1,54 proc.

Už Atlanto investuotojus taip pat pradžiugino netikėtai padidėjęs gamybos sektoriaus aktyvumas, S&P 500 indeksui kylant 1,19 proc.

Šiandien svarbesnių makroekonominių rodiklių sulauksime iš JAV, kus bus paskelbta rugsėjo mėnesio fabrikų užsakymų apimtys. Tikimasi, kad šis rodiklis kris 0,9 proc. ir tai bus mažesnis neigiamas pokytis nei rugpjūčio mėnesį (-1,7 proc.). Antradienio ryte Azijoje matomas neigiamas sentimentas, Kinijos CSI 300 indeksui krentant -0,3 proc.

Valiutų rinkos

Nuo vakar dienos EUR/USD kursas nedaug pakilo ir laikosi ties 1,1030 lygiu. Ketvirtą iš eilės dieną euro vertė stiprėja prieš JAV dolerį, tikėtina, investuotojams matant ne tokius optimistiškus JAV ir Kinijos praeitos savaitės makroekonominius duomenis.

Remiantis FED‘o fondų ateities sandorių tikimybe, JAV bazinė palūkanų norma gruodžio mėnesį gali būtu keičiama jau su 50 proc. tikimybe. Šią savaitę investuotojai didelį dėmesį koncentruos į už Atlanto skelbiamus darbo rinkos rodiklius.

Rytoj tikimasi, kad JAV privataus sektoriaus dirbančiųjų pokytis augs lėčiau (180 tūkst.), o penktadienį skelbiamas dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus kils 184 tūkst., kai mėnesį prieš šis augimas buvo 142 tūkst.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar paskelbti „Apranga“ grupės tinklo spalio mėnesio pardavimai neišjudino bendrovės akcijos vertės, jai išliekant ties 2,59 euro už vienetą. Tačiau apyvarta buvo didžiausia tarp visų prekiaujamų trijose biržose bendrovių ir viršijo 538,4 tūkst. eurų.

Pozicijoje jautėsi tiesioginio sandorio įtaka, kuriuo investuotojai apsikeitė 200 tūkst. akcijų, už akciją mokant 2,6 euro. „Grigeo Grigiškės“ paskelbti trečiojo ketvirčio veiklos rodikliai rinkos dalyvių nepradžiugino, akcijos kainai krentant -0,95 proc. ir apyvartai pasiekiant 26,5 tūkst. eurų. Optimizmo investuotojams neįpūtė ir tai, kad per devynis šių metų mėnesius įmonių grupės pardavimai augo 3,0 proc., o bendrovės pardavimai šoktelėjo net 13 proc., lyginant su praėjusiais metais. Įmonių grupės pelnas per devynis šių metų mėnesius kilo 24,0 proc., o bendrovės 4,0 proc. daugiau nei 2014 metais per devynis mėnesius.

Vakar taip pat veiklos rodiklius paskelbė „Baltika“, nurodydama, kad spalio mėnesį pardavimai krito -10,0 proc., lyginant su praėjusiais metais. Per vakar dieną pastarosios bendrovės akcijos vertė pakilo 2,11 proc. iki 0,29 euro už akciją, apyvartai siekiant vos 4,4 tūkst. eurų.