Tuo tarpu gamybos sektoriaus aktyvumas JAV didėjo nuo 53,7 iki 53,9, tačiau nepasiekė apžvalgininkų prognozuotos reikšmės (54,0). Ši situacija lėmė, kad didžiausi šalies indeksai pasuko skirtingomis linkmėmis: S&P 500 vertei sumažėjant -0,03 proc., o Dow Jones pakylant 0,06 proc. Šiandien prie svarbesnių skelbiamų makroekonominių rodiklių galima būtų priskirti Vokietijoje skelbiamus preliminarius infliacijos duomenis. Prognozuojama, kad preliminarus metinis gruodžio mėnesio infliacijos lygis pasieks 0,3 proc. nuo prieš tai buvusio 0,6 proc. Tuo tarpu mėnesinis infliacijos lygis išaugs 0,1 proc., nuo 0,0 proc. Šie duomenys rodo ne tokią užtikrintą situaciją regione, kuri dar kartą pabrėžia aktyvesnio ECB skatinimo būtinybę.

Valiutų rinkos

EUR/USD valiutų kursas baigiantis savaitė įgavo aktyvesnį mažėjimo pagreitį ir pasiekė 1,2010 lygį. Tuo tarpu šiandien pastarasis kursas buvo palietęs 1,1937 ribą, kuri yra žemiausią nuo pat 2005 metų gruodžio mėnesio. Euro vertės mažėjimas prieš JAV dolerį aiškiai pabrėžia situaciją, kad investuotojai yra šiuo metu sunerimę dėl politinės suirutės Graikijoje. O taip pat šias aistras paskatino pasklidusios spekuliacijos, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir šalies finansų ministras svarsto, kokį efektą turėtų euro zonai Graikijos pasitraukimas iš bendros valiutų sąjungos. Šiuo metu euro vertė prieš JAV dolerį yra nukritusi 0,56 proc. iki 1,1945 lygio. Tikėtina šiandien pagrindinis užsienio valiutų investuotojų dėmesys bus nukreiptas į Vokietijoje skelbiamus infliacijos duomenis. Jeigu jų reikšmės susitrauks, tai tikėtina galime sulaukti aktyvesnio euro vertės mažėjimo prieš JAV dolerį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Vilniaus ir Talino biržose prekyba buvo atnaujinta, tuo tarpu Rygos birža buvo uždaryta. Didžiausias dienos aktyvumas buvo sudarytas agro verslo bendrovės „Linas Agro Group“ pozicijoje. Vienu tiesioginiu sandoriu investuotojai apsikeitė 219 tūkst. akcijų, už vieną jų mokant 0,69 euro. Kiek vėliau pastarosios bendrovės pozicijoje buvo sudaryti dar keli smulkesni sandoriai, kurie bendrai akcijų vertę kilstelėjo 1,01 proc. (0,697 euro už akciją). Smulkesni investuotojai dominavo besikeisdami estiško kapitalo bendrovės „Tallink Grupp“ akcijomis. Pozicijoje buvo sudaryta 48 automatinio įvykdymo sandoriai, kurie bendrai sudarė daugiau 91 tūkst. eurų apyvartą, akcijos vertę kilstelint 2,22 proc. Šią savaitę yra numatyta skelbti pastarosios bendrovės gruodžio mėn. veiklos aktyvumo duomenis, todėl galime tikėtis, kad investuotojai šią poziciją stebės aktyviau. Šiandien „Klaipėdos nafta“ paskelbė, kad gruodžio mėnesį į talpyklas perkrovė 68,4 proc. daugiau naftos produktų nei 2013 m. gruodžio mėn. Taip bendrovės m. gruodžio mėnesio preliminarios naftos terminalo pardavimo pajamos išaugo 5,5 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais. Penktadienį šios bendrovės akcijos kilo 2,57 proc., tačiau apyvarta sudarė vos 982 eurus. Šiandien numatyta, kad „Apranga“ (+1,53 proc.) paskelbs gruodžio mėnesio mažmeninio tinklo apyvarta, todėl galima tikėtis kiek didesnio aktyvumo būtent šioje pozicijoje.