Euras savo ruožtu patiria spaudimą žemyn dėl nežinomybės Graikijoje, iki kol bus patvirtintas tolesnis vyriausybės taupymas. Parlamentas balsuos kitą antradienį. Jei taupymo programa bus patvirtinta, Graikija gaus būtiną artimiausioms obligacijoms išpirkti paskolą liepos mėnesį. Šiomis dienomis ES vadovai toliau svarsto planus, kaip padėti Graikijai išvengti nemokumo.

Taip pat FED vakar atsargiau vertino JAV ekonomikos augimo perspektyvą ir darbo rinkos tolesnį atsigavimą. FED sumažino JAV BVP augimo tempo prognozę nuo 3,1-3,3 proc. 2011 metais iki 2,7-2,9 procento. Prastesnės FED prognozės, kaip ir buvo tikėtasi, yra grįstos trumpalaikiais veiksniais, tačiau, net ir ilgesnio laikotarpio perspektyva tapo labiau pesimistinė dėl netikėtai sulėtėjusio ir sunkiai paaiškinamo vangaus ekonomikos augimo pirmąjį ketvirtį. Tikimės, kad FED paliks palūkanas nepakeistas iki 2012 metų trečiojo ketvirčio, o taip pat dar kurį laiką išlaikys iš centriniam bankui priklausančių išperkamų JAV iždo obligacijų gaunamų pinigų reinvestavimo mastą.

Rizikos vengimas vyravo investuotojų tarpe ir dauguma JAV indeksų vakar krito. „S&P 500” smuko 0,65 proc., „Dow Jones“ nukrito 0,66 proc., o NASDAQ – 0,67 procento. Taip pat smuko visi pagrindiniai Europos akcijų indeksai, vidutiniškai po 0,3-1,7 procento. Šįryt rizikos baimė nesitraukia ir Azijos akcijos pinga po 0,3-0,7 procento.

Trečiadienį Vilniaus VP biržoje vyravo teigiamos nuotaikos

Trečiadienį Vilniaus vertybinių popierių biržoje vyravo teigiamos nuotaikos: kilusių pozicijų buvo dvigubai daugiau (atitinkamai 16 ir 7), o kritusių akcijų apyvartos buvo nereikšmingos. Iš kritusių pozicijų verta paminėti nebent „Sanitą“, kurio akcijos, po kilimo užvakar iki 9,76 euro, vakar panašiame kainų lygyje investuotojų dėmesio nesulaukė, tad buvo sudaryti tik 6 sandoriai, apyvarta siekė 5,6 tūkst. eurų, o kaina krito 1,6 proc.

Panevėžio statybos trestas pranešė, kad bendrovė pasitrauks iš Valdovų rūmų projekto. Investuotojai šios žinios sureikšminti nebuvo linkę, tad akcijų kaina kilo 1,07 proc., o apyvarta siekė 43,6 tūkst. eurų. Pasak įmonės vadovų, dėl pasitraukimo įmonė finansiškai nenukentės.

Šiandien Talino ir Rygos vertybinių popierių biržos nedirba.