Vakar buvo išplatintas gruodžio mėnesio FED susitikimo protokolas, kuris parodė ženklių skirtumų tarp to, kas buvo rinkai pateikta tą pačią dieną vykusioje spaudos konferencijoje bei vyraujančios nuomonės tarp FED narių. FED vadovui J. Powellui spaudos konferencijoje akcentavus palūkanų normos kėlimo tempo sulėtinimą bei centrinio banko polinkį toliau griežtinti monetarinį reguliavimą, buvo pasigesta akcentų tame, kad FED stebi situaciją finansų rinkose, nors ji buvo aptarta FED susitikimo metu ir tai parodė susitikimo protokolas. Tiesa, J. Powellas dėmesio finansų rinkoms skyrė praėjusią savaitę vykusio pranešimo metu, tačiau pabrėžiama, kad ženklų kritimą praėjusių metų pabaigoje patyrusių rinkų akivaizdoje šis pranešimas tapo ne savalaikiu.

Skirtumą tarp abiejų pranešimų analitikai sieja su tuo, kad FED nenorėjo parodyti nerimo dėl lėtėjančios pasaulio ekonomikos, o tik akcentuoti tai, kad šiemet centrinio banko politika pasižymės atsargumu bei didesniu kantrumu. Neatmetama, kad palyginti griežta banko pozicija galėjo būti akcentuota siekiant atskirti FED sprendimus nuo spekuliacijų, kad centrinį banką gali veikti JAV prezidento D. Trumpo spaudimas. Apžvalgininkai taip pat pabrėžia, kad išryškėjęs didesnis FED susirūpinimas finansų rinka, reiškia, kad šiais metais jis bus daugiau priklausomas nuo situacijos rinkose, bei mažiau koncentruosis į makroekonominius duomenis: susitikimo metu vyravę duomenys bei prognozės esminių pokyčių rinkoje, galinčių indikuoti apie pokyčius būsimoje FED politikoje nefiksavo, tačiau nepaisant to FED sumažino kitų metų palūkanų normos kėlimo prognozes.

Vertinant stebimą pasaulinės ekonomikos lėtėjimą teigiama, kad FED tikisi įvykdyti „lengvą ekonomikos nusileidimą“, kuris buvo įvykdytas 1994-1995 m. centriniam bankui vadovaujant A. Greenspanui, tačiau tai neabejotinai turėtų reikšti, kad FED turėtų orientuotis į nedarbo lygio augimą, kurį dabartinė politika palaiko žemiau tvaraus ilgojo laikotarpio augimo ribos. Tai leistų FED įvykdyti 2 šiais metais planuojamus palūkanų normų kėlimus, tačiau rinka su tuo turėtų būti deramai supažindinta, ir nepaisant to, Niujorko FED prezidento W. Dudley teigimu, šis ekonomikos nuleidimas, kaip ir visais anksčiau buvusiais atvejais vis tiek turėtų baigtis recesija. 2 metų JAV obligacijų pajamingumas į vakarykštes naujienas sureagavo nuosaikiu kritimu iki 2,5284 lygio (08:28 val.), o 10 m. pajamingumo reikšmė tuo pat metu traukėsi iki 2,6957 lygio.

Brent naftos kaina vakar augo daugiau nei 4,6 proc. iki 61,44 JAV dolerių lygio, nuo kurio šiandien ryte nuosaikiai traukėsi iki 60,83 JAV dolerių ribos. Naftos atšokimą iki gruodžio viduryje, prieš rinkų kritimą, fiksuotos kainos paskatino augantis optimizmas dėl JAV bei Kinijos prekybos derybų, pranešimas apie didesnį FED susirūpinimą finansų rinka nei anksčiau manyta, bei praėjusios savaitės JAV naftos rinkos duomenys: regiono žaliavinės naftos atsargos, kaip įprasta šiam metų laikui, nuosaikiai krito, o žaliavinės naftos gavyba nuo lapkričio vidurio nefiksuoja apčiuopiamo pokyčio ir laikosi ties 11,7 mln. barelių per dieną lygiu.

Saudo Arabijos naftos ministras K. Al-Falih vakar taip pat paskatino naftos kainos augimą pareikšdamas, kad OPEC+ pavyks išlaikyti naftos rinkos stabilumą, tačiau tam prireiks laiko. Saudo Arabijos naftos gavyba, K. Al-Faliho teigimu sausį turėtų mažėti nuo 10,65 iki 10,2 mln. barelių, o eksportas, kuris gruodį buvo lygus 7,25 mln. barelių per dieną, sausį turėtų kristi iki 7,2 mln. barelių, o vasarį dar mažėti 100 tūkst. barelių.

Azijos rinkos šiandien neranda vieningos krypties (08:29 val. Japonijos NIKKEI 225 -1,29 proc., Kinijos CSI 300 +0,29 proc., Pietų Korėjos KOSPI -0,07 proc.). Prekybos deryboms išliekant naujienų pagrindu, pasigendama konkretesnių detalių, kurios leistų susidaryti nuomonę apie šių derybų rezultatyvumą.

Valiutų rinkos

EUR/GBP kursas per pastarąsias 4 sesijas sustiprėjo beveik 1 proc. ir toliau juda viršun, rinkai palaipsniui prarandant pasitikėjimą T. May galimybėmis išvengti Britanijos pasitraukimo iš ES be jokio susitarimo. Nesisklaidant abejonėms, kad antradienį vyksiančio parlamento balsavimo metu jai nepavyks patvirtinti Brexit sutarties, pradedama svarstyti, kokių veiksmų Britanijos premjerė imsis siekdama suvaldyti situaciją. Tvyrant grėsmei, kad išėjimas iš ES be susitarimo pareikalaus ketvirtadalio svaro kurso vertės, bei padarys akivaizdžios žalos šalies pramonei, kainoms bei saugumui, kalbama apie vis labiau augančias pro-Europietiškų parlamentarų gretas, kurios gali sustiprėti pakankamai, kad paveiktų Britanijos sprendimą likti ES sudėtyje. Kaip ir anksčiau, spaudimas valdantiesiems nemažėja ir iš opozicijos pusės: jeigu antradienio balsavimo metu Britanijos parlamentas nubalsuos nepalaikyti Brexit sutarties, šalies leiboristų partijos lyderis J. Corbynas žada kreiptis į visuomenę bei reikalauti visuotinių parlamento rinkimų.

EUR/USD kursas vakar reaguodamas į FED pranešimus užfiksavo +0,9 proc. augimą iki aukščiausio lygio nuo spalio vidurio ir šiandien ryte toliau stiprėjo, 08:55 val. kainai laikantis ties 1,1558 lygiu (+0,13 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota 907 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,5 proc., Talino +1,46 proc., o Rygos krito -1,61 proc. Svarbesnių naujienų rinkoje nebuvo paskelbta, o didesniu nei įprasta aktyvumu pasižymėjo „AUGA group“ akcijos, kurios sesijos metu augo +1,56 proc. iki 0,39 Eur kainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją