Vakar popietę paskelbus JAV bendrojo vidaus produkto pirmojo ketvirčio išankstinį įvertį, EUR/USD kursas šoktelėjo gerokai aukščiau 1,11 JAV dolerio už eurą ribos (dienos pokytis +1,32 proc.). Trečiadienį paaiškėjo, kad didžiausia pasaulyje ekonomika sausio-kovo mėnesiais, perskaičiavus į metinį tempą, augo ne 1 proc., kaip tikėtasi, o tik 0,2 procento. Didesnį, negu laukta, ūkio sulėtėjimą lėmė itin žvarbus oras, dėl žemos naftos kainos smukusios verslo investicijos ir dėl stipraus JAV dolerio kritęs eksportas.

Trečiadienio vakarą paskelbtas FED atvirosios rinkos komiteto (angl. FOMC) sprendimas dėl pinigų politikos nieko nenustebino. FOMC nariai vieningai balsavo palikti galioti 0,25 proc. siekiančią bazinę palūkanų normą – taigi laikėsi kovo mėnesį duoto pažado, o nuo naujų pinigų politikos griežtinimo pradžią nusakančių užuominų atsiribojo. Sprendimus makroekonominių duomenų pokyčiais grindžiantis FED smarkiai pakoregavo posėdį lydinčio pranešimo tekstą, apibendrindamas, kad ekonomikos plėtra, nors iš dalies dėl laikinų veiksnių, žiemos mėnesiais sulėtėjo. Pastebėta, kad santūriau didėjo užimtumas, smuktelėjo namų ūkių išlaidos, susitraukė verslo investicijos į pagrindinį kapitalą ir eksporto mastas. Mažai tikėtina, kad FED ryšis kelti palūkanų normą anksčiau, negu nauja informacija įrodys ekonominių sąlygų suprastėjimą metų pradžioje lėmusių veiksnių laikinumą ir patvirtins išliekantį stiprų ūkio gyvybingumą.  Kitas FOMC posėdis vyks birželio viduryje.

Vakar paskelbta euro zonos makroekonominė informacija patvirtino didėjantį Europos centrinio banko (ECB) įgyvendinamų kiekybinio skatinimo priemonių poveikį realiajai ekonomikai. Kovo mėnesį euro zonos pinigų kiekio P3 rodiklis augo labiau, negu prognozuota – 4,6 proc., palyginti su 4 proc. vasarį. Dar svarbiau tai, kad metinis privačiajam sektoriui (namų ūkiams ir verslo įmonėms) išduotų paskolų tempas pirmą kartą per pastaruosius 36 mėnesius tapo teigiamas (0,1 proc., palyginti su -0,1 proc. vasarį). Kad spaudimas kainoms regione mažėja, patvirtino prognozes visiškai atitikusi metinės infliacijos Vokietijoje dinamika (balandį +0,4 proc.). Gerėjantys euro zonos infliacijos lūkesčiai prisidėjo prie korekcijos Eurosistemos plačiu mastu superkamų vyriausybių obligacijų rinkoje. Dar balandžio viduryje 0,05 proc. tesiekęs 10 metų trukmės Vokietijos vyriausybės obligacijų pajamingumas mėnesiui baigiantis kilstelėjo iki 0,284 procento.

Baltijos šalių biržose aktyvumas išaugo, tačiau pardavėjų dominavimas tęsėsi (OMXV -0,19 proc., OMXT -0,11 proc.). Daugiausiai rinkos dalyvių dėmesio sulaukė „Olympic Entertainment Group“ (-4,95 proc.) akcijos, kurių kaina krito lygiai dividendų dydžiu, nes vakar buvo pirmoji diena, kada įsigijus akcijų, pirkėjams nebepriklausė teisė į išmokamus dividendus (0,10 euro). Šiandien net 4 bendrovės planuoja paskelbti savo pirmojo ketvirčio tarpinę informaciją – Vilniuje „Apranga“ ir „Rokiškio sūris“, o Taline – „Baltika“ bei „Ekspress Group“. Investuotojų aktyvumą didins bendrovių eilinių visuotinių akcininkų susirinkimų sprendimai, kurių metu be kitų įprastų klausimų, bus tvirtinami ir dividendai. Daugiausiai dėmesio turėtų sulaukti „Panevėžio statybos tresto“, „Grigiškių“ ir „City Service“ akcininkų sprendimai. Primename, kad „City Service“ akcininkai, be dividendų, tai! p pat svarstys klausimą dėl persikėlimo iš Vilniaus į Varšuvos vertybinių popierių biržą.