FED orientuosis į bendresnę JAV ekonomikos padėtį - darbo rinkos situaciją, infliacijos lūkesčius, įvykius finansų rinkose. Be to, FED prognozavo, kad 2015 metų pabaigoje palūkanų normos sieks ne 0,75 proc., o 1 procentą. FED vadovė J. Yellen paskutinio susitikimo metu pažymėjo, kad „praeis tam tikras laiko tarpas“ („maždaug 6 mėnesiai ir pan.“) tarp kiekybinio skatinimo pabaigos ir palūkanų normų didinimo. Manoma, kad tokiu mažinimo žingsniu (po 10 mlrd. JAV dolerių per FED susitikimą), QE3 skatinimas bus baigtas šiais metais. Vadinasi, maždaug kitų metų viduryje FED gali pradėti kelti bazines palūkanų normas. Taigi rinka pradėjo diskutuoti, kada FED didins palūkanų normas, t. y. griežtins skolinimosi sąlygas. Manyta, kad tai gali būti padaryta jau dar pirmą kitų metų ketvirtį. Visgi vakar paviešintas šio susitikimo protokolas nuramino investuotojus – nėra užuominų apie ankstyvesnį palūkanų normų didinimą negu jau susiformavę rinkos lūkesčiai. To užteko, kad FED ataskaitos paskelbimas kartu su palankiai įvertintais „Alcoa Inc.“ rezultatais kilstelėtų JAV akcijų kainas (S&P500 +1,09 proc., DOW JONES +1,11 proc.). Azijos biržų indeksai šįryt svyruoja tarp teigiamų ir neigiamų reikšmių.

Baltijos šalių biržose vyko gana pasyvi prekyba, biržos neįgavo vienos krypties (OMXR +1,78 proc., OMXV +0,29 proc., OMXT -0,52 proc.). Iš vertų dėmesio naujienų verta išskirti „City Service“ valdybos siūlomą visuotinio akcininkų susirinkimo pelno paskirstymo projektą. „City Service“ akcininkams planuoja išmokėti 1,17 mln. eurų dividendų - po 0,04 euro už akciją (div. pajamingumas 3 proc.).

Vakar buvo pirma prekybos sesija, kada Šiaulių banko akcijų įsigiję investuotojai nebepretendavo į naujai išleidžiamas banko akcijas (8 naujos už 100 turimų). Dėl šios priežasties Šiaulių banko akcijų kaina koregavosi nuo 0,32 euro iki 0,3 euro. Kainos mažėjimas buvo kuklesnis už bendrą akcijų kiekio padidėjimą, todėl bendrai vakarykštė prekybos sesija Šiaulių bankui vertinama kaip teigiama (+1,25 proc., 28 tūkst. eurų). Tuo tarpu „Vilniaus baldų“ akcijos po įspūdingo 14,89 proc. „ralio“ brango dar 1,85 proc. iki 16,5 euro. Priminsime, kad bendrovės valdyba visuotiniame akcininkų susirinkime ketina mokėti 2,55 euro už akciją dividendų. Vakarykštėmis kainomis dividendų pajamingumas siekia 15,45 proc., o tai ir toliau masins išmokas mėgstančius gauti investuotojus.

Pasibaigus valdybų šaukiamų visuotinių akcininkų susirinkimų laikotarpiui, tolesnis dėmesys – dividendus ketinančioms mokėti bendrovėms. Rinkos dalyviai žino planuojamus išmokų dydžius, o turint mintyje žemą fiksuotų investicinių priemonių pajamingumą, dividendai tampa dar patrauklesne alternatyva. Be to, netrukus prasidės pirmojo ketvirčio rezultatų skelbimo sezonas, ir reikia tikėtis, kad kai kurios bendrovės pateiks staigmenų gerąja prasme. Šiandien, atsižvelgiant į stipriai teigiamas vakarykštes JAV biržų nuotaikas ir pozityvią prekybą Azijoje, prognozuojame optimistinę prekybos sesiją Baltijos rinkoms. Tiesa, naujienų trūkumas ir antra savaitės pusė, kada rinkos dalyviai linkę mažinti riziką, gali turėti neigiamos įtakos bendrai apyvartai.