Priešingai negu didžiųjų euro zonos šalių, Graikijos akcijų indekso ASE vertė antradienį išaugo 1,37 procento. Taip investuotojai įvertino žinią, kad Europos centrinis bankas (ECB) vakar priėmė sprendimą padidinti likvidumą Graikijos bankų sektoriuje palaikančios skubios finansinės paramos (angl. ELA) programos „lubas“ dar 1,1 mlrd. eurų – iki 80 mlrd. eurų.

Investuotojams reaguojant į tendencijas Europoje, pagrindiniai JAV akcijų indeksai vakar irgi smuko, nors ir gerokai santūriau (S&P 500 -0,29 proc., DOW JONES -0,20 proc., NASDAQ -0,35 proc.). Federalinės rezervų sistemos (FED) padalinio San Franciske vadovas Džonas Viljamsas (John Williams), šiemet balsuojantis atvirosios rinkos komiteto (angl. FOMC) posėdžiuose dėl pinigų politikos, antradienį teigė besilaikantis „pažiūrėsim ir pamatysim“ taktikos, mat iki kito FOMC posėdžio birželio viduryje FED turės įvertinti daug naujos makroekonominės informacijos. Dž. Viljamso nuomone, svarbu ne tik tai, kada FED ryšis kelti palūkanų normą, bet ir kaip greitai bei iki kokios ribos, o užtikrinti nuoseklų palūkanų normos augimą padėtų ankstesnė pinigų politikos normalizavimo pradžia.

Šiandien ekonominių rodiklių kalendoriuje investuotojų dėmesį dalinsis JAV ir euro zonos informacija. Prognozuojama, kad išankstinis BVP įvertis parodys euro zonos ekonomiką pirmąjį ketvirtį augus 0,4 proc. (+1 proc., palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai), ir tai būtų sparčiausia regiono plėtra nuo pat 2013 m. antrojo ketvirčio. Manoma, kad kovą, palyginti su pirmuoju pavasario mėnesiu praėjusiais metais, euro zonos pramonės produkcijos mastas didėjo 1,9 procento. Kita vertus, JAV mažmeninės prekybos apyvarta balandį, manoma, sulėtėjo (+0,2 proc., palyginti su +0,9 proc. kovą). 

Baltijos šalių biržose investuotojus labiausiai domino bendrovių dividendai (OMXV -0,03 proc., OMXT -0,49 proc., OMXBB -0,42 procento). Vakar buvo paskutinė diena įsigyti TEO LT, „Aprangos“ ar „Pieno žvaigždžių“ akcijų su teise į dividendus. Aktyviausiai prekiauta TEO LT (+0,93 proc.) akcijomis, kurių pirkėjai buvo gana aktyvūs, tuo tarpu „Aprangos“ ir „Pieno žvaigždžių“ dividendai tokio susidomėjimo nesulaukė – aktyvesni buvo pardavėjai, o akcijų kainos krito atitinkamai 1,06 ir 0,63 procento. Šiandien pirkėjams teisė į dividendus jau nebepriklausys, todėl visų trijų bendrovių akcijų kainos turėtų koreguotis apytiksliai dividendų dydžiu. Investuotojo kalendorius svarbesnių naujienų nežada, todėl dividendų tema turėtų išlikti svarbiausia. Šiandien yra paskutinė diena įsigyti „City Service“, „Grigiškių“ ir „Panevėžio statybos tresto“ akcijų su teise į dividendus (atitinkamai 0,03, 0,02, ir 0,066 euro už akciją). Rytoj prekyba visose Skandinavijos ir Baltijos šalių biržose nevyks.