Taip pat vakar dieną buvo paskelbti duomenys apie pramonės produkcijos indekso pasikeitimą. Nors reali situacija rodė 1,1 proc. kilimą nuo prieš tai buvusio -0,3 smukimo, tačiau tai nesuteikė papildomo teigiamo impulso rinkoms. Tuo tarpu JAV paaiškėjo, kad mažmeninių pardavimų apimtys kovo mėn. stiebėsi nuo -0,5 proc. iki 0,9 proc. (prognozė 1,1 proc.), o tai paskatino investuotojus tam tikra dalimi teigiamai pažvelgi į akcijų rinkas – indekso S&P 500 vertei šoktelint 0,16 proc. Taipogi pastarojo indekso teigiamam kilimui svarų postūmį davė žaliavinės naftos kainos kilimas (WTI Oil +2,66 proc. iki 53,29 JAV dolerių už barelį), kuris stumtelėjo S&P 500 indekso sudėtyje esantį naftos ir dujų kasybos (Oil&Gas Dril) sektorių +5,1 proc. Šiandien paaiškės kaip pasikeitė didžiausios pasaulyje ekonomikos – JAV – balandžio mėn. pramonės produkcijos indeksas (prog. -0,3 proc.) bei Niujorko gamybos sektoriaus aktyvumas (prog. +3,9 proc.)

Valiutų rinkos

Vakar dieną euro vertė prieš JAV dolerį sustiprėjo, bendram EUR/USD kursui pakylant iki 1,0660 ribos su 0,73 proc. dienos pokyčiu. Iš šiandienos prekybos matyti, kad šis kilimas buvo trumpalaikis, ryte kursui svyruojant ties 1,0630 riba. Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad metinė infliacijos norma išsilaikė nepakitusi ties 0,3 proc. riba. Žinoma būtų geriau, kad didžiausios euro zonos valstybės infliacijos lygis išsijudintų ir padidėtų, ECB vykdant regiono ekonomikos skatinimo programą. Taipogi šiandien aktualiu įvykiu išliks 14:45 val. skelbiama ECB bazinė skolinimo palūkanų norma (prognozuojama, kad išliks stabili ties 0,05 proc.) ir vėliau vyksiantis ECB prezidento posėdis, kuriame turbūt didelis dėmesys bus skiriamas kiekybinės euro zonos programos detalizavimui, tikėtina nurodant kokie ateityje galėtų būti jos mastai ir strategijos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Dar prekybai Baltijos šalyse neįsibėgėjus, azartinių lošimų bendrovė „Olympic Entertainment Group“ išplatino pranešimą, kad pirmojo šių metų ketvirčio pajamos iš lošimų augo net 12,2 proc. Bendrai visose bendrovės užimamose rinkose pajamos augo, tik Baltarusijoje buvo fiksuotas 40,1 proc. kritimas, tačiau šioje rinkoje įmonės veikla sudaro vos 1,6 proc. (2013 metų duomenimis). Tai investuotojai įvertinę suskubo įsigyti bendrovės akcijų, jų vertei augant 1,52 proc. ir apyvartai pasiekiant 308 tūkst. eurų. Vilniuje investuotojai aktyviau prekiavo komunalinių paslaugų bendrovės „City Service“ akcijomis, bendrai apyvartai pasiekiant 33,4 tūkst. eurų, o akcijos vertei pakylant 1,14 proc. Balandžio 30 dieną vyks bendrovės akcininkų susirinkimas, kuriame bus balsuojama dėl bendrovės akcijų pasitraukimo iš prekybos Vilniaus vertybinių popierių biržoje, o akcininkai, kurie balsuos prieš šį siūlymą, galės akcijas parduoti oficialiame akcijų supirkimo siūlyme, už vieną akciją gaudami 1,715 euro. Pagrindiniai bendrovės akcininkai yra ICOR (66,23%), East Capital (10,55%) ir Genesis Emerging Markets (5,08%), kurių bendras portfelis sudaro 81,86 proc. Šiems akcininkams pasisakius už pasitraukimą, jie surinktų daugiau nei 3/4 visų balsų ir to užtektų šiam sprendimui priimti. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš prekybos tinklo „Tallinna Kaubamaja Grupp“, šiam skelbiant trijų mėnesių tarpinę informaciją.