Iš esmės optimistinės nuotaikos buvo jaučiamos dėl ECB narių pasisakymų, kad bankas dės visas pastangas išjudinti regiono infliacijos lygį.

O tokie pasisakymai reiškia, kad laukia didesnis regiono ekonomikos kiekybinis skatinimas. Taip pat penktadienį buvo paskelbta, kad lapkričio mėnesį vartotojų pasitikėjimas esama ekonomikos padėtimi augo labiau nei tikėtasi.

Analitikai tikėjosi, kad indeksas kils nuo -7,7 iki 7,5, tačiau pastarojo vertė pakilo iki -6,0. Už Atlanto svarbesnių ekonominių rodiklių skelbiama nebuvo, o pagrindiniai indeksai, kaip ir Europoje, kilo: S&P 500 +0,38 proc., Dow Jones +0,51 proc.

Šiandien bus paskelbtas Vokietijos, euro zonos ir JAV preliminarus gamybos sektoriaus indeksas. Remiantis prognozėmis, euro zonoje pasikeitimo nesulauksime, o Vokietijoje ir JAV šie rodikliai turėtų nedaug sumažėti.

Taip pat pirmadienį bus paskelbta, kaip pasikeitė esamų gyvenamųjų namų pardavimų apimtys. Tikimasi, kad jos augs 5,4 mln., kai rugsėjį šis rodiklis stiebėsi 5,55 mln.

Valiutų rinkos

Paskutinę savaitės dieną euras silpnėjo prieš JAV dolerį, EUR/USD valiutų kursui pasiekiant 1,0646 lygį. Šiandien ši tendencija tęsiasi ir valiutų santykis susitraukė 0,2 proc. (EUR/USD 1,0625).

Tikėtina, ECB ir toliau gali išlaikyti kalbas, kad euro zonos ekonomika reikalauja papildomo skatinimo, o FED‘o nariai vis garsiau pasisako, kad artimiausio susirinkimo metu gali būti pakeltos bazinės palūkanų normos.

O bendrai ši situacija stiprina JAV dolerį ir silpnina eurą, taigi ateityje tikėtina galime matyti EUR/USD valiutų kurso kritimą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Baltijos akcijų rinkose investuotojai aktyviai keitėsi „Šiaulių bankas“ akcijomis. Jų vertė kilo 1,0 proc. nuo 0,3 euro iki 0,03 euro už akciją. Bankas paskutinę savaitės dieną paskelbė devynių mėnesių tarpinę informaciją.

Preliminari statistika jau buvo žinoma anksčiau, todėl smulkūs investuotojai stipriai ir nepasižymėjo aktyvumu penktadienį, didžiąją dalį apyvartos sudarant tiesioginiais sandoriais, kurie bendrai su smulkiais sudarė daugiau nei 107 tūkst. eurų apyvartą.

Po prekybos sesijos bendrovė „Pro Kapital Grupp“ paskelbė, kad trečiąjį ketvirtį pardavimų pajamos kilo 33,9 proc., o grynasis nuostolis pagilėjo nuo 946 tūkst. iki 1 253 tūkst.

Per šią savaitę ir kitos savaitės pirmadienį bendrovės privalo paskelbti paskutinio ketvirčio veiklos rezultatus, taigi galime sulaukti didesnio investuotojų dėmesio ir prekybos aktyvumo.