Tuo tarpu savaitgalį surengtas neteisėtas prorusiškų separatistų referendumas dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos neturėjo didelės įtakos akcijų rinkoms. Tikėtina, todėl, kad Rusija po šio referendumo nesiėmė papildomų veiksmų, o tik užsiminė, kad gerbia tokią idėją. JAV rinkose praeitos savaitės penktadienį prasidėjęs technologijų bei biotechnologijų akcijų kilimas tęsėsi ir šios savaitės pirmadienį. Dėl tokių optimistiškų nuotaikų šiuose sektoriuose, vakar dienos prekybos metu indeksas Dow Jones Indus. Avg. fiksavo 0,68 proc. prieaugį, o indeksas S&P 500 padidėjo net 0,97 proc. Šiandien bus skelbiama Vokietijos ZEW instituto verslo pasitikėjimo indeksas, kuris, remiantis analitikų prognozėmis, gegužės mėnesį turėtų padidėti nuo 59,5 iki 60,5. Toks ar didesnis šio rodiklio pokytis šiandien turėtų dar labiau sustiprins ir taip esančias teigiamas Vokietijos akcijų rinkų nuotaikas.

Valiutų rinkos

Pirmadienį didelių euro ir JAV dolerio valiutų poros kurso svyravimų nesulaukėme, prekyba vyko gana ramiai ties 1,3760 lygiu. Nuo praėjusios savaitės trečiadienio prasidėjęs EUR/USD valiutų kurso smukimas, kiek stabilizavosi. Tačiau Europos investuotojai nuogąstauja, kad ECB imsis kiekybinio ekonomikos skatino programos, o tokie veiksmai dar susilpnintų eurą prieš kitas valiutas. Šiandien 12:00 val. Frankfurte kalbės Vokietijos centrinio banko vadovas Jens Weidmann. Kaip apžvalgininkai prognozuoja, šis posėdis turėtų suteikti daugiau informacijos apie besiklostančią padėtį euro zonoje bei apie tai, ar bankas yra pasiruošęs veikti panašia kryptimi kaip ECB. Jeigu sulauksime panašių komentarų kaip sulaukėme iš ECB prezidento, tai, tikėtina, euras susilpnės prieš JAV dolerį. Antradienio ryte euro ir JAV dolerio kursas beveik nepasikeitė nuo vakar dienos pabaigoje buvusio lygio. Šiandien bus skelbiamos JAV mažmeninių pardavimų apimtys, kurios, apžvalgininkų duomenimis, turėtų sumažėti nuo 1,1 proc. iki 0,4 proc. augimo. Didesnis šio rodiklio neigiamas pokytis turėtų suteikti nežymios eurui kiekybinės persvaros prieš JAV dolerį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną Baltijos regione didžiausias aktyvumas išliko Vilniaus ir Talino vertybinių popierių biržose, indeksams atitinkamai fiksuojant 1,46 proc. prieaugį ir -0,25 proc. sumažėjimą. Talino biržoje antrą prekybos sesiją iš eilės investuotojai aktyviai keitėsi „Merko Ehitus“ vertybiniais popieriais, jų vertę sumažindami dar -0,13 proc. mokant 7,72 euro už akciją. Tuo tarpu Vilniaus vertybinių popierių biržoje pirmadienį investuotojų didžiausias aktyvumas buvo tose pozicijoje, kurios nebegarantavo teisės į dividendus. „Apranga“ akcijos vertė sumažėjo -4,27 proc. iki 2,69 euro už akciją, perleidžiant vertybinių popierių už kiek daugiau nei 276 tūkst. eurų. Pagrindinė apyvartos dalis šioje pozicijoje buvo sudaryta tiesioginiu sandoriu, kuriuo buvo perleista 100 tūkst. akcijų, mokant 2,7 euro už akciją. Tuo tarpu antroji pagal dienos apyvartą buvo „Teo LT“ akcija. Pastarosios vertė mažėjo, išmokamų dividendu bei išmokos už įstatinio kapitalo mažinimą dydžiu. Šiandien galime sulaukti kiek aktyvesnės prekybos „City Service“, „Olympic Entertainment Group“ ir „Siguldas CMAS“ vertybiniais popieriais, nes šiandien perkant šių įmonių vertybinius popierius investuotojai nebepretenduoja į dividendus.