Likus septynioms paroms iki dienos, kuomet JAV gali tapti nemoki, šalies politikai neranda kompromiso. Vakarykštėse viešosiose kalbose skirtingų stovyklų atstovai tik dar labiau sustiprino kritiką vieni kitiems, kaltindami oponentus nenoru nusileisti. Kai kurios šalies kabelinės televizijos jau įjungė laikmačius, skaičiuojančius, kiek liko valandų iki to momento, kai JAV taps nemoki. Skaičiuojama, kad šaliai pinigų pritrūks rugpjūčio 2 d., nors dar kelias dienas JAV galėtų mokėti palūkanas už obligacijas, jei pristabdytų atlyginimų mokėjimus valdžios sektoriaus darbuotojams ar atidėtų atsiskaitymus už viešuosius pirkimus.

„UBS“ banko pelnas antrą ketvirtį sumažėjo dvigubai, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, ir buvo penktadaliu mažesnis, negu laukė investuotojai. Dėl Europos viešųjų finansų krizės įtakos ir vangiai atsigaunančios rinkos banko pajamos iš prekybos vertybiniais popieriais sumažėjo. Taip pat bankas sumažino ir pelno prognozę. „Deutsche Bank“ pelnas nors ir padidėjo 3 proc., tačiau buvo dešimtadaliu mažesnis, negu laukta. Nustebino Indijos centrinis bankas padidinęs bazines palūkanas nuo 7,5 iki 8 proc. (tikėtasi tik 25 bazinių punktų didinimo). Centrinis bankas priverstas didinti palūkanas dėl itin sparčiai didėjančios infliacijos.

Nemažai įdomių rodiklių skelbiama šiandien. Sužinosime, ar didėja D. Britanijos BVP (11:30). Investuotojai mano, kad antrą ketvirtį ūkis padidėjo nežymiai – vos 0,2 proc., palyginti su praėjusiu ketvirčiu. Britų vartojimas itin vangus dėl didelių gyventojų skolų. JAV būsto kainų (16:00) ir naujų būstų pardavimo (17:00) duomenys padės įvertinti, ar sustingusioje JAV nekilnojamojo turto rinkoje matyti prošvaisčių.

Baltijos biržose savaitė prasidėjo kainų smukimu

Paskutinioji liepos mėnesio savaitė Baltijos biržose prasidėjo be ypatingų pokyčių. Likvidumas išliko nedidelis, tuo tarpu kainos daugiausiai judėjo žemyn. „OMX Baltic Benchmark“ indekso vertė sumažėjo 0,53 proc., Vilniaus biržos indekso OMXV – 0,61 proc., o Talino OMXT – 0,78 procento. Vilniuje aiškių prekybos lyderių nebuvo, o Taline daugiausiai investuotojų dėmesio susilaukė „Tallink Grupp“ akcijos, kurios po penktadieninio kainos šuolio koregavosi 1,2 procento. Bendrovei „Baltika“ paskelbus pusmečio veiklos rezultatus, jų akcijų kaina padidėjo net 5,9 procento. Apskritai bendrovės naujienomis rinkos dalyvių kol kas nelepina, tad pastarieji yra linkę lūkuriuoti. Tokioje nelikvidžioje rinkoje net ir vienas stambesnis pirkėjas ar pardavėjas gali stipriai paveikti ne tik atskiros akcijos kainą, bet ir visos rinkos nuotaikas, todėl šiuo metu prognozuoti bendrą rinkos kryptį yra gana sudėtinga.

„Snaigės“ pusmečio konsoliduoti nuostoliai padidėjo beveik du kartus, pajamos augo 15 proc.

Penktadienį 8,69 proc. pigusios „Snaigės“ akcijos vakar atgavo dalį prarastosios vertės ir brango 6,10 procento. Besibaigiant prekybos sesijai bendrovė paskelbė pusmečio veiklos rezultatus. Bendrovės pajamos, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, padidėjo 19 proc. – iki 56,2 mln. litų, nuostolis sumažėjo beveik 5 kartus – iki 0,7 mln. litų. Tuo tarpu bendrovės grupės konsoliduotos pajamos padidėjo 16 proc., o konsoliduotas nuostolis išaugo beveik du kartus ir pasiekė 2,2 mln. litų. Bendrovės vadovas, komentuodamas rezultatus, pažymėjo, kad bendrovei pavyko suvaldyti žaliavų ir medžiagų brangimo įtaką bendrovės rezultatams, o konsoliduotą veiklos rezultatą vis dar blogina neveikianti Kaliningrado gamykla. Vis dėl to šiuo metu investuotojų veiksmams daugiausiai įtakos turi ne dabartiniai „Snaigės“ veiklos rezultatai, o praeitą savaitę paskelbtos 60 proc. akcijų pardavimo naujienos.