Antradienį Europos akcijų rinkose buvo mažesnės nei paprastai apyvartos, investuotojams laukiant svarbesnių Europos ekonominę padėtį atspindinčių rodiklių. JAV akcijų rinkos taip pat pasižymėjo neigiamu akcijų vertės pokyčiu. Šalies mažmeniniams tinklams paskelbus, kad pardavimai nepasiekė optimistinių tikslų, didieji JAV akcijų rinkų indeksai S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. neigiamai koregavosi atitinkamai po -0,65 proc. ir -0,83 proc. Šiandien euro zonoje bus skelbiamas vartotojų pasitikėjimo indeksas, kuris prognozuojama turėtų padidėti nuo -8,6 iki -8,3. Jei indekso pokytis nepateisintų apžvalgininkų prognozių ir sumažėtų, tai, tikėtina, šiandien į Europos akcijų rinkas įneštų neigiamas nuotaikas.

Valiutų rinkos

Vakar dieną JAV doleris nežymiai sustiprėjo prieš eurą, EUR/USD valiutų kursui neigiamai koreguojantis -0,15 proc. ir apsistojant ties 1,3690 lygiu. Nuo savaitės pradžios EUR/USD valiutų kursas nepasižymi dideliais svyravimais investuotojams laukiant papildomos informacijos iš ECB ir JAV FED banko. Trečiadienio ryte EUR/USD valiutų kursas laikosi ties 1,3710 riba. Šiandien JAV investuotojai tikisi sužinoti papildomos informacijos apie tai kaip FED‘as vertina esamą šalies ekonominę padėtį. O pagal šias naujienas bus galima daryti tam tikras įžvalgas dėl tolimesnės FED‘o kiekybinės ekonomikos skatinimo programos. Taip pat dauguma analitikų šiuo metu mano, kad euras yra per brangus ir daro neigiamą įtaką euro zonos ekonomikai, todėl dauguma investuotojų vengia prisiimti pozicijas susietas su šia valiuta.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį prekybą Baltijos šalių vertybinių popierių rinkose vyko kur kas aktyviau nei pirmadienį. Baltic Benchmark indeksas fiksavo 0,33 proc. teigiamą prieaugį, tuo tarpu bendra apyvarta viršijo 1,08 mln. eurų. Vakar vertindami naujienas Rygos biržoje investuotojai stengėsi nusipirkti „Grindeks“ akcijų. Bendrovei išplatinus pranešimą, kad planuojama akcininkams paskirstyti pelną dividendais, smulkieji investuotojai apsikeitė vertybiniais popieriais už kiek daugiau nei 152 tūkst. eurų, akcijos vertę pakeliant 0,29 proc. Tiesa, rinkos reakcija leidžia manyti, kad šį siūlymą investuotojai vertina gana atsargiai, nes paskelbtas dividendo dydis siekia 0.52 EUR už akciją, o tai sudaro net 7 proc. dividendinį pajamingumą, kai tuo tarpu akcijos kaina vakarykštės prekybos sesijos metu buvo pakilusi daugiausiai iki 7.30 EUR, tai yra 4.3 proc., o užsidarė ties 7.02 EUR. Tuo tarpu Vilniaus biržoje investuotojai aktyviausiai prekiavo Šiaulių banko akcijomis, sudarant 159,1 tūkst. eurų apyvartą. Tiesioginių sandorių pozicijoje nebuvo fiksuota, tačiau, galime atkreipti dėmesį, kad didžioji apyvarta buvo sudaryta pavieniais sandoriais perleidžiant pakankamai didelius akcijų kiekius. Taip pat vakar tapo žinoma, kad „Lietuvos Bankas“ patvirtino oficialaus pasiūlymo supirkti „Agrowill Group“ akcijas cirkuliarą. Pasiūlymo įgyvendinimo pradžia – gegužės 26 d. – pabaiga birželio 9 d. Oficialaus pasiūlymo kaina siekia 0.29 EUR (atitinkamai 1,21 PLN už 1 Varšuvos biržoje kotiruojamą bendrovės akciją.).