Taipogi Didžiosios Britanijos kompanija „Imperial Tobacco“ (+2,33 proc.) paskelbė savo pardavimus, kurie pradžiugino investuotojus, nes susitraukė ne tiek daug, kaip analitikai tikėjosi. Tuo tarpu JAV buvo paskelbta, kad pradėtų statyti naujų būstų apimtys viršijo analitikų lūkesčius ir pakilo nuo buvusio lygio 15,6 proc. Taip pat šalyje buvo paskelbta, kad infliacijos norma liepos mėnesį sumažėjo nuo 0,3 proc. iki 0,1 proc. pakilimo. Pastarosios naujienos paskatino spekuliacijas tarp investuotojų, kad FED‘as dar išlaikys žemas palūkanų normas, o tai teigiamai stumtelėjo indekso S&P 500 vertę į viršų 0,5 proc. Šiandien tarp svarbesnių, investuotojų dėmesį traukiančių, įvykių bus FED‘o paskutinio posėdžio protokolo paskelbimas, kuriame investuotojai tikėsis rasti detalesnės informacijos apie JAV bazinės palūkanų normos galimus pokyčius.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas sumažėjo 0,33 proc. iki 1,3315 ir pasiekė žemiausią lygį, kuris paskutinį kartą buvo fiksuotą prieš devynis mėnesius. JAV dolerio sustiprėjimui prieš eurą didelės įtakos turėjo paskelbtos naujienos apie išaugusias būstų apimtis, o analitikų prognozes patvirtinęs mėnesinis (0,1 proc.) ir metinis (2,0 proc.) JAV liepos mėnesio infliacijos lygis staigmenų investuotojams nepateikė. Šiandien investuotojai su nekantrumu lauks skelbiamo FED‘o posėdžio protokolo, kuriame ieškos informacijos apie ilgai diskusijų sūkuryje esamą bazinį palūkanų normos pakėlimą. Jei paaiškės, kad bazinė palūkanų norma dar liks žemumose, tai, tikėtina, trumpam pristabdys JAV dolerio stiprėjimą prieš eurą, investuotojams stebint JAV makroekonominius rodiklius bei laukiant papildomos informacijos iš FED‘o. Šiandien ryte EUR/USD valiutų santykis dar sumažėjo ir svyruoja ties 1,3300 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį Talino ir Rygos biržose buvo jaučiamos teigiamos investuotojų nuotaikos, biržų indeksams atitinkamai pakylant po 0,18 proc. ir 0,36 proc. Vilniaus indeksas neigiamai koregavosi 0,04 proc. ir šį pokytį didžiąja dalimi nulėmė indekso sudėtyje esančios bendrovės „INVL Baltic Farmland“ (-4,76 proc.) ir „Linas Agro Group“ (-1,49 proc.), kurių pozicijose investuotojai sudarė tik po vieną sandorį. Aktyviausia prekyba vyko besikeičiant „Apranga“ (+0,37 proc.) vertybiniais popieriais, kurių bendra apyvarta sudarė net 54 proc. bendros visų trijų Baltijos šalių apyvartos dalies. Šioje pozicijoje buvo sudarytas tiesioginis sandoris perleidžiant 110 tūkst. akcijų, už vieną jų mokant 2,71 euro. Šiandien galime tikėtis mažesnio investuotojų aktyvumo, nes prekyba Estijos vertybinių popierių biržoje nevyks dėl Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimo.