Kinijoje buvo paskelbta, kad rugsėjo mėnesio duomenimis gamybos užsakymų rodiklis nors ir nežymiai, tačiau pakilo nuo 49,7 iki 49,8.

Tai leido investuotojams šiek tiek atsidusti, matant Azijoje tam tikrą ekonomikos pagyvėjimo ženklą. Tačiau dienai įpusėjus už Atlanto buvo paskelbta, kad gamybos užsakymų apimtys rugsėjį lėtėjo daugiau nei tikėtasi, indekso vertei krentant 1,7 proc., nuo 51,1 iki 50,2.

Tarp sektorių Europoje labiausiai nukentėjo telekomunikacijų, pastarajam Stoxx Europe 600 sudėtyje krentant 2,48 proc. Iš esmės šios sektoriaus pokytį lėmė bendrovė „Altice NV“. Pastarosios bendrovės akcijos kaina krito -9,32 proc. po informacijos, kad siekiant įsigyti „Cablevision Systems“ bendrovė turėjo parduoti 10 proc. savo akcinio paketo, siekiant gauti 1,6 mlrd. eurų.

Už Atlanto nuotaikos buvo ne tokios pesimistiškos, S&P 500 indeksui pakylant 0,2 proc. Be gamybos sektoriaus duomenų šalyje buvo paskelbta, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius pasiekė 277 tūkst., nuo prieš tai savaitę buvusio 267 tūkst.

Šiandien investuotojų akys kryps į JAV, kur tikimasi, kad dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus kils 16,1 proc., nedarbo lygis išliks nepakitęs ties 5,1 proc., o fabrikų užsakymų apimtys keisis nuo 0,4 proc augimo iki -1,2 proc. kritimą.

Taip pat norėtume priminti, kad Kinijos vertybinių popierių birža savo veiklą atnaujins tik kitos savaitės ketvirtadienį.

Valiutų rinkos

Ketvirtadienį euras sustiprino savo vertę prieš JAV dolerį 0,15 proc., kursui apsistojant ties 1,1195. Šiandien ryte situacija keičiasi, pastarajam valiutų kursui krentant iki 1,1165 ribos.

Jeigu pasitvirtins informacija, kad JAV dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus sudarys tokį šuolį kaip prognozuota, tai tikėtina galime sulaukti dar didesnio JAV dolerio stiprėjimo prieš eurą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Įpusėjus vakar dienos prekybai bendrovė „Baltika“ paskelbė, kad rugsėjo mėnesį pardavimų apimtys susitraukė -14,0 proc., lyginant praėjusiais metais.

Šių pardavimų sudėtyje mažmeninė prekyba traukėsi -7,0 proc., didmeninė krito -45,0 proc., tačiau elektroninė prekyba didėjo 22 proc. Pagrindinė pardavimų kritimo priežastis – prastėjantis ekonominė situacija Rusijoje bei šiltesni orai rugsėjo mėnesį.

Šie duomenys neigiamai nuteikė investuotojus, dienos pabaigoje akcijos kainai apsistojant ties 0,292 euro, su -5,81 proc. pokyčiu. Pagal investuotojų aktyvumą pirmose gretose išsirikiavo „Olympic Entertainment Group“ (+0,56 proc.) su 302 tūkst. eurų apyvarta ir „Ventspils nafta“ (+0,32 proc.), pozicijoje investuotojams perleidžiant akcijų už 157 tūskt. eurų.