Taip pat investuotojai vertindami paskelbtus regionų, šalių makroekonominius rodiklius bei įmonių skelbiamus finansinius rezultatus mato, kad ekonominė situacija Europoje gerėja. Todėl investuotojai stengiasi dar pasipildyti savo investicinius portfelius, tikėdamiesi, kad jų vertė ateityje išaugs. Šiandien Europos akcijų rinkos, eliminuojant Ukrainos situaciją, gali kiek reaguoti į skelbiamus makroekonominius įvykius euro zonoje ir Vokietijoje. Išaugus vartotojų pasitikėjimo indeksui euro zonoje bei pakilus preliminariam infliacijos lygiui Vokietijoje, investuotojai į šiuos rodiklius gali sureaguoti teigiamai. Vakar JAV akcijų rinkose buvo jaučiamos kiek permainingos nuotaikos. Indeksai S&P500 ir Dow Jones Industrial pakilo atitinkamai 0,32 proc. ir 0,53 proc., tuo tarpu Nasdaq Composite nukrito -0,03 proc. Prie teigiamų JAV akcijų rinkų nuotaikų vakar dieną galėjo prisidėti geresnis Dalaso FED‘o gamybos sektoriaus aktyvumo rodiklis, kuris pranoko analitikų lūkesčius padidėdamas nuo 4,9 iki 11,7.

Valiutų rinkos

Pirmadienį pagrindinių valiutų prekyboje buvo jaučiami kiek didesni svyravimai. EUR/USD valiutų kursas dienos pradžioje buvo ties 1,3830 lygiu, antroje dienos pusėje šoktelėjo 0,21 proc. iki 1,3860 ribos. Vakar dieną susitikę euro zonos atstovai nesiėmė ryžtingų veiksmų siekiant sudaryti tam tikrus ribojimus Rusijai, manydami, kad tai turės didelės žalos Europos ekonomikai. Tuo tarpu JAV ir toliau suvaržo teisias Rusijos įmonėms bei aukštiems valstybės atstovams.

Tokia politinė situacija parodo, kad Rusija gali turėti ir daryti stiprų poveikį Europos ekonomikai. Euro zonos atstovams nesiimant priemonių prieš Rusija ir kiek sumažėjant įtampai, EUR/USD valiutų santykis vakar dienos prekybos metu kiek pakilo. Taip pat EUR/USD valiutų kurso augimą kiek sustiprino ECB viceprezidento kalbos, kad balandžio mėnesio euro zonos infliacijos lygio pokytis neturėtų sukelti labai stiprių permainų ECB šiuo metu vykdomai politikai. Antradienį ryte EUR/USD valiutų kursas svyruoja ties 1,3865. Šiandien investuotojų dėmesys kryps į Vokietijoje skelbiamą preliminarų metinį vartotojų kainų indeksą. Investuotojai matydami didesnį šio rodiklio augimą tikisi, kad trečiadienį skelbiamas EZ infliacijos lygis taip pat pakils. Tuo tarpu nepateisinus apžvalgininkų lūkesčių ir infliacijai sumažėjus Vokietijoje daugiau, šiandien galime sulaukti kiek susilpnėjusio euro prieš kitas pagrindines valiutas.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Savaitė Baltijos vertybinių popierių rinkoje prasidėjo kiek didesniu investuotojų aktyvumu, investuotojams trijose Baltijos šalių biržose apsikeičiant vertybiniais popieriais už beveik 1,29 mln. eurų, bendram Baltic Benchmark indeksui nukrentant 0,43 proc. Beveik visa dalis apyvartos buvo sudaryta Vilniaus (+0,08 proc.) vertybinių popierių biržoje „Linas Agro Group“ pozicijoje. Už daugiau 922 tūkst. eurų buvo sudarytas tiesioginis sandoris, kurio kaina siekė 0,6355 euro už akciją. Sandoris stipriai akcijos kainos nepaveikė, dienos prekybai pasibaigus, buvo fiksuotas tik -0,08 proc. pokytis.