Trečiadienį buvo paskelbta, kad perskaičiavus JAV pirmojo ketvirčio BVP pasitvirtino -0,2 proc. mažėjimo prognozė. Tuo tarpu teigiamus ženklus rodė vidinis šalies vartojimas, kuris pirmąjį šių metų ketvirtį stiebėsi nuo 1,8 proc. iki 2,1 proc. bendras JAV investuotojų nuotaikas vakar dieną užgožė pesimizmo banga ir Europos, nukreipiant indeksus S&P 500 (-0,74 proc.) ir Dow Jones (-0,98 proc.) į neigiamą pusę. Šiandien papildomai svarbesnių naujienų sulauksime iš už Atlanto, kur paaiškės asmeninio vartojimo (prog. +0,7 proc.) ir išlaidų (prog. 0,5 proc.) pasikeitimai bei savaitinis bedarbių paraiškų skaičius (+2,2 proc.).

Valiutų rinkos

Vakar EUR/USD kursas pakilo +0,04% iki 1,1205 lygio. Nuo pirmadienio pastaroji valiutų pora yra nukritusi daugiau -1.6 proc. Į vakarykštį JAV BVP paskelbimą užsienio valiutų rinkos labai jautriai nereagavo, bet šiandienos prekybą EUR/USD valiutų pora gali išjudinti savaitės JAV bedarbių paraiškų skaičiaus bei sprendimai Europoje. Jeigu taip atsitiktų, kad būtų rasta išeitis dėl Graikijos ir įtampa finansų rinkose nuslūgtų, tai tikėtina Europos investuotojams nustumtų įtampą dėl euro zonos bloko galimo skilimo. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas stipriai nepasikeitė nuo vakar dieną buvusio lygio ir laikosi ties 1,200 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį iš trijų Baltijos biržų prekyba vyko tik Vilniuje. Lietuviškų bendrovių akcijomis investuotojai apsikeitė už kiek daugiau nei 142 tūkst. eurų., o OMX Vilnius indeksą nustūmė į apačią -0,67 proc. Pirmoje vietoje pagal apyvartą išliko mažmeninės prekybos tinklo operatorius „Apranga“, akcijos vertei nesikeičiant ir liekant ties 2,73 euro, o smulkių sandorių metu apyvartai pasiekiant 50,4 tūkst. eurų. Taip pat didesniu aktyvumu pasižymėjo telekomunikacijų bendrovė „Teo LT“ (-1,9 proc.) ir komunalinių paslaugų bendrovė „City Service“ (-0,62 proc.). Tuo tarpu teigiamu akcijos šuoliu pasižymėjo popieriaus gamintojas „Grigiškės“, pozicijoje investuotojams sudarant 14 sandorių (10,6 tūkst. eurų apyvarta) ir akciją kainą pakeliant iki 1,17 euro (+1,74 proc.). Šiandien visos trys Baltijos biržos atnaujins prekybą, todėl galime sulaukti didesnio investuotojų aktyvumo nei įprastai. Svarbesnių naujienų bendrovės paskelbti yra nenumačiusios, tuo tarpu šiandien yra „Tallink Grupp“ bendrovės diena, kuomet investuotojai pirkdami akcijų nebepretenduos gauti dividendų, todėl tikėtina pozicijoje jausis didesnė akcijų pasiūla.