Penktadienį akcijų rinkos savaitę užbaigė nuosmukiu dėl paskelbto mažesnio, negu tikėtasi, JAV sukurtų darbo vietų skaičiaus bei susirūpinimo dėl euro zonos ir lėtėjančio Azijos ūkio augimo. JAV nedarbo lygis išliko 8,2 procento. Kinijos paskelbtas metinis vartotojų kainų indeksas gegužę sumažėjo iki 2,2 procento. Tai suteikia erdvės ekonomikos skatinimui, tačiau taip pat rodo lėtėjantį augimą. Kinijos premjeras pripažino, kad grėsmė ekonomikos augimui yra nemaža. NIKKEI indeksas šįryt krito 1,37 proc., Honkongo „Hang Seng“ smukęs 1,69 procento. Vėl kilęs nerimas dėl euro zonos smukdo valiutą, kuri atpigo iki 1,23 dolerio už eurą. Šiandien vyks euro zonos finansų ministrų susitikimas, kuriame bus svarstoma pagalba Ispanijos bankams, taip pat Europos stabilumo mechanizmo panaudojimas garantuoti už prasiskolinusias šalis. Tam priešinasi Suomija ir Olandija. Ispanijos obligacijų pajamingumas vėl pakilo iki 7 procentų.

Penktadienį Vilniaus birža nedirbo – Lietuvoje buvo švenčiama karaliaus Mindaugo karūnavimo diena, tuo tarpu Talino ir Rygos biržos atsispyrė neigiamoms pasaulinėms nuotaikoms – indeksai OMXT ir OMXR padidėjo atitinkamai 0,26 proc. ir 0,99 procento. Aktyviausiai buvo prekiauta „Silvano Fashion Group“ akcijomis, kurios pabrango 0,84 proc. – iki 3,60 euro. Nuo metų pradžios bendrovės akcijų kaina padidėjo 17,8 procento ir yra didžiausia nuo 2008 metų kovo mėnesio. Investuotojai teigiamai vertina bendrovės veiklos rezultatus, pirkėjus taip pat skatina geras dividendų pajamingumas – 0,25 euro cento (prieš mokesčius). Paskutinė diena, kada akcijų pirkėjai gali įsigyti akcijų ir gauti dividendus yra antradienis (liepos 10 diena), o dividendai turi būti išmokėti iki liepos 20 dienos.

Žvelgiant bendrai ypatingų pokyčių šią savaitę Baltijos biržose greičiausiai nesulauksime. Vasaros metu įsivyravęs mažas rinkos likvidumas išliks pagrindine problema, o investuotojų nuotaikas labiausiai veiks pasaulinės tendencijos. Aktyvumo nepaskatins ir bendrovių pranešimai, nes jų planuojama skelbti nedaug – antradienį turėtų pasirodyti „Vilkyškių pieninės“ ir „Ekspress Grupp“ birželio mėnesio ir pirmojo pusmečio pardavimo rezultatai.