Vakar iki išnaktų vykusiame ES šalių vadovų susirinkime Briuselyje pavyko susitarti dėl 50 proc. Graikijos obligacijų skolos privatiems investuotojams nurašymo. Anot Prancūzijos prezidento N. Sarkozy, pasiektas susitarimas dėl daugiau kaip 100 mlrd. eurų skolos privatiems bankams nurašymo iš maždaug 210 mlrd. eurų. Bendra valstybės skola siekia apie 350 mlrd. eurų. Taip pat bus skiriama papildomi 100 mlrd. eurų kaip ES ir Tarptautinio valiutos fondo parama. Patvirtinta, kad Europos finansinio stabilumo fondas (EFSF) išplėstas iki vieno trilijono eurų. Tiesa, vakarykščiai nutarimai nėra pilnas euro zonos gelbėjimo planas, o tik dalis priemonių. Buvo svarstoma dvi alternatyvos, kaip padidinti EFSF fondo mastą. Tikslas yra padidinti fondą 4-5 kartus, kurio dalininkais būtų nauji privatūs ir valstybiniai investuotojai. Taip pat siekiama, kad prie fondo didinimo prisidėtų ir Tarptautinis valiutos fondas. Per susirinkimą svarstyta efektyvesnės fiskalinės disciplinos priemonės, kurios būtų taikomos euro zonos šalims, taip pat sprendimas padidinti kapitalo reikalavimus komerciniams bankams iki 9proc., pradedant nuo 2012 birželio. Sekantis euro zonos finansų ministrų susirinkimas planuojamas lapkričio 7 d., kuriame, kaip teigiama, bus tariamasi dėl kitų gelbėjimo plano detalių, t. y. bus svarstoma daugiau būdų, kaip padidinti finansinio stabilumo fondą, taip pat galimybė prašyti prisidėti valstybes, tokias kaip Kinija. Tai gali būti padaryta per G20 suvažiavimą lapkričio pradžioje.

Kaip rodo rinkos, pasitikėjimas euro zona po pastarojo susirinkimo pagerėjo. JAV akcijos vakar prekybos sesiją užbaigė teigiamais 0,46-1,39 proc. pokyčiais. „S&P 500” indeksas pakilo 1,05 proc., „Dow Jones“ padidėjo 1,39 proc., NASDAQ pakilo 0,46 procento. JAV akcijas paskatino brangti ne tik dalinis susitarimas dėl euro zonos, bet ir JAV skelbiami bendrovių rezultatai, kurie viršijo lūkesčius. Finansų bendrovių akcijos brango 2 proc., „Boeing“ akcijos pakilo 4,5 procento. Europos indeksai šįryt prekybos sesiją pradėjo dideliu šuoliu, akcijos brangsta 2-4 procentais.

Baltijos biržose laukiamas akcijų kainų kilimas

Trečiadienį investuotojų nuotaikos išsiskyrė – Vilniaus biržos indekso OMXV vertė padidėjo 0,35 proc. (14 akcijų brango, 9 pigo), o Talino OMXT ir Rygos OMXR indeksai sumažėjo atitinkamai 0,87 proc. ir 1,1,1 procento. „Linas Agro Group“ akcijos buvo investuotojų dėmesio centre, o jų kaina pašoko net 12,35 procento. Šiandien prekyba bendrovės akcijomis iš ryto bus sustabdyta, nes vyks eilinis visuotinis akcininkų susirinkimas, kuriame bus tvirtinama 2010/2011 finansinių metų atskaitomybė bei pelno paskirstymas. Nors dividendų neplanuojama mokėti, tačiau numatoma suformuoti 463 tūkst. eurų dydžio savų akcijų supirkimo rezervą. Taip pat akcininkams bus siūloma nustatyti maksimalų superkamų akcijų kiekį – 1,59 mln., mažiausią supirkimo kainą – 0,29 euro, didžiausią supirkimo kainą 0,868 euro. Prognozuojant šios dienos nuotaikas, galima tikėtis, kad pastaruoju metu apsnūdusiose Baltijos regiono biržose pasirodys daugiau optimizmo, kurį skatins kylančios pasaulinės rinkos bei geros vietos bendrovių naujienos. Apyvartos taip pat turėtų padidėti.