Automobilių pramonės sektorius (Auto&Parts) Stoxx Europe 600 (+1,93 proc.) indekso sudėtyje per vakar pakilo +3,29 proc. Dar didesniu šuoliu išsiskyrė pagrindinių išteklių sektorius (Basic Resources +7,08 proc.) bei naftos ir dujų (Oil&Gas +3,7 proc.) sektorius. JAV akcijų rinkos perėmė pakilios nuotaikos estafetę, S&P 500 indeksui kylant +0,52 proc.

Vakar šalyje buvo paskelbta, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius išaugo iki 293 tūkst. (buvusi reikšmė 283 tūkst.), tačiau tai nesiuntė investuotojams stipraus neigiamo impulso. Šiuo metu tikimybė, kad FED‘as didins artimiausio susirinkimo metu (sausio 27 dieną) bazinę palūkanų normą siekia 0,0 proc., o kad šis rodiklis bus pakeltas kovo mėnesį, tikimybė siekia tik 23,9 proc. Tokia informacija bendrovėms yra teigiama, nes didesnė skolinimosi našta dar bus atitolinta.

Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad preliminarus sausio mėnesio šalies gamybos sektoriaus aktyvumas buvo prastesnis nei tikėtasi (prognozė 53,0), indeksui traukiantis nuo 53,2 iki 52,1. Papildomų naujienų penktadienį sulauksime iš euro zonos ir JAV, kur irgi bus skelbiamas gamybos sektoriaus pasikeitimas (prognozė – gamyba nežymiai trauksis).

Taip pat JAV bus išplatinta statistika kaip keitėsi esamų gyvenamųjų namų pardavimai. Tikėtina, kad gruodžio mėnesio duomenimis, šis skaičius augs iki 5,2 mln., kai lapkritį jis buvo 4,76 mln.

Valiutų rinkos

Ketvirtadienį buvo paskelbta, kad ECB paliko bazines palūkanų normos regione nepakeistas. Į šią informaciją EUR/USD valiutų santykis nereagavo.

Tačiau vėliau prasidėjus ECB vadovo konferencijai pastaroji valiutų pora pradėjo stipriai trauktis, fiksuojant net -1,31 proc. pokytį, kursui laikantis ties 1,0780. Tokį pasikeitimą lėmė pasakymai, kad bankas yra numatęs kovo pradžioje (kovo 10 dieną ECB susitikimas) galimai keisti vykdomą monetarinę politiką, rinkos dalyviams signalizuojant apie daug didesnį euro zonos regiono skatinimą.

Kol kas tai tik kalbos, tačiau per vakar dieną euro vertė dienos pabaigoje buvo sumažėjusi -0,15 proc., o šiandien ši tendencija tęsiasi, EUR/USD kursui esant ties 1,0821 (-0,49 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Teigiamas sentimentas Europoje neturėjo įtakos Baltijos akcijų rinkose, per vakar dieną Vilniaus indeksui susitraukiant -0,35 proc., Rygos indekso vertei nukrentant -0,22 proc., o Talino mažėjant aktyviausiai ir fiksuojant -1,27 proc. pokytį.

Bendra apyvarta vakar dieną perkopė 1,19 mln. eurų. „Silvano Fashion Group“ bendrovės akcijomis investuotojai keitėsi aktyviausiai, net 75 sandorių metu perleidžiant vertybinių popierių už 200,4 tūkst. eurų, akcijos vertei susitraukiant net 3,94 proc. iki 1,22 euro už vienetą.

Svarbių naujienų bendrovė nepaskelbė, o investuotojai, tikėtina, aktyviau reagavo į krentančią RUB/EUR (vienos dienos pokytis -0,88 proc.; nuo savaitės pradžios -5,0 proc.) valiutų santykio vertę, nes bendrovė didžiąją dalį pajamų būtent gauna iš Rusijos. Vilniaus biržoje pagal prekybą išryškėjo „Grigeo Grigiškės“ bendrovė, kurios pozicijoje buvo pasiekta 71,6 tūkst. eurų apyvarta, akcijos kainai susitraukiant 1,92 proc.

Rygoje stipriu vertės šuoliu pasižymėjo „Latvijas balzams“ su +9,09 proc. vertės augimu, tačiau apyvarta pozicijoje buvo tik 37,3 tūkst. eurų. Ketvirtadienį „City Service SE“ paskelbė, kad yra pateiktas prašymas išbraukti bendrovės akcijas iš prekybos Vilniuje. Remiantis pranešime paskelbta informacija išbraukimo datą nustatys Nasdaq valdyba ir ši data negali būti vėlesnė kaip 6 mėnesiai nuo Nasdaq valdybos sprendimo priėmimo dienos.