Šiandien prognozuojama, kad Vokietijoje IFO esamos verslo situacijos rodiklis pakils nuo 105,5 iki 106,5. Tai būtų teigiamas ženklas, rodantis, kad didžiausia euro zonos ekonomika yra vertinama palankiai, nustumiant su Rusija siejamų ekonominių barjerų poveikį į šalį. Šiandien ryte Azijos rinkose vyrauja permainingos nuotaikos. Kinijos indeksas CSI 300 laikosi su 0,63 proc. pakilimu, tuo tarpu Japonijos Nikkei 225 sudaro -0,25 proc. neigiamą pokytį. Sekmadienio naktį paaiškėjo, kad Graikijoje parlamento daugumą sudarys už išlaidas pasisakanti kairiųjų populistų partija. Žinoma, šiuo metu šalyje turėtų būti jaučiamas optimizmas, tačiau pastarieji veiksmai privers stipriai sunerimti užsienio finansų institucijas, kurios skyrė Graikijai paramą siekiant išvengti šalies bankroto.

Valiutų rinkos

Paskutinę savaitės dieną prekyba EUR/USD valiutų pora vyko įtemptai. Euras silpnėjo prieš JAV dolerį pasiekiant žemiausią dienos lygį ties 1,1114 (-2,36 proc.). Kiek vėliau kursas atšoko nuo dugno ir apsistojo ties 1,1255 riba (-1,12 proc.). Tikėtina investuotojai stengėsi apsidrausti, kad sekmadienį būsimuose Graikijos parlamento rinkimuose pasitvirtins scenarijus, kad parlamento rinkimus laimės dauguma, kuri pasisako už išlaidas. Išankstiniais duomenis šis scenarijus ir pasitvirtino. Taigi, šiandien eurą prieš JAV dolerį slėgs ECB planai skatinti euro zonos ekonomiką bei rizika, kad Graikija nevykdys finansinių įsipareigojimų, kurie tikėtina sukels pavojų ne tik šalies stabilumui, bet ir kitoms euro zonos finansinėms institucijoms. Šiuo metu EUR/USD valiutų kursas yra žemesniame lygyje nei penktadienio vakare ir laikosi ties 1,1215 (-0,32 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Priešingai nei didieji Europos indeksai, Vilniaus (-0,17) ir Talino (-0,63) sekė neigiama kryptimi, o Rygos indeksas stiebėsi 0,87 proc. Aktyviausiai investuotojai keitėsi estiško kapitalo laivybos kompanijos „Tallink Grupp“ akcijomis, jų vertei kylant 0,25 proc. Pozicijoje buvo sudaryti 76 sandoriai, kuriais investuotojai apsikeitė akcijomis už daugiau nei 379 tūkst. eurų. Tuo tarpu pastarąją savaitę kilusios azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ akcijos penktadienį kirto 2,13 proc., tačiau savaitinis augimas vis tiek išlieka aukštas ir sudaro 9,5 proc., akcijos kainai pakylant nuo 1,68 iki 1,84 euro. Latvijoje investuotojai neslopina prekybos aktyvumo „Olainfarm“ akcijomis, jų vertei stiebiantis +0,76 proc. Tuo tarpu nuo metų pradžios pastarosios bendrovės akcijos vertė jau yra pakilusi 12,14 proc. nuo 5,93 euro iki 6,65 euro už akciją. Vilniaus biržoje investuotojų dėmesį traukė komercinio banko „Šiaulių bankas“ (0,00 proc.) ir komunalinių paslaugų bendrovės „City Service“ (-0,58 proc.) akcijos, abejose pozicijose investuotojų prekybai pasiekiant atitinkamai po beveik 30 tūkst. eurų apyvartas.