Kas mėnesį obligacijų už 60 mlrd. eurų nuperkama siekiant kelti ūkio aktyvumą visoje euro zonoje.

Tiesa, rugsėjį vartotojų kainų lygis sumenko 0,1 proc., todėl kilo nemažai spekuliacijų, kad ECB gali keisti savo ūkio skatinimo politiką. Tokių komentarų pasklido ketvirtadienį bankui taip ir nepakeitus bazinės palūkanų normos - ši liko ties 0,05 proc. riba.

„Aktyvų supirkimo planai vykdomi sklandžiai ir toliau daro teigiamą poveikį, - sakė ECB vadovas Mario Drahgi Maltoje vykstančioje spaudos konferencijoje. - Gruodžio mėnesio susitikimo metu turėsime peržiūrėti piniginės politikos taikymo lygį".

Daugelis ekspertų tikėjosi, kad ECB paliks nepakitusias palūkanų normas. Iki žemiausios iki šiol buvusios ribos bankas rodiklį sumažino jau daugiau kaip prieš metus.

M. Dragis pridūrė, kad banko valdyba dalyvavo "labai turiningoje diskusijoje" dėl kelių piniginės politikos sričių, pavyzdžiui, kalbėta apie galimybes ir toliau žemyn smukdyti komercinių bankų pernakt paliekamiems indėliams taikomą mokestį, šiuo metu siekiantį 0,2 proc. nuo jo vertės.

Taip pat ECB vadovas nurodė, kad euro zonoje infliacijos lygis artimiausioje perspektyvoje ir toliau išliks labai žemas. Po pareigūno komentarų smuko euro ir Europos obligacijų vertė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)