Europos centrinio banko ekonomikos skatinimo politika nėra tokia agresyvi kaip JAV, tačiau jei įsibėgėjant, jos teigiamas poveikis yra matomas Europos akcijų rinkose. Antradienį paaiškėjo, kad JAV gyvenamųjų namų pardavimų apimtys fiksavo 2,3 proc. augimą. Taip pat, kaip ir tikėtasi, naujausių technologijų bendrovės „Apple Inc.“ akcijų vertė išaugo 2,7 proc., investuotojams įvertinus dar pirmadienį paskelbtus veiklos rezultatus. Nuo Ebola viruso protrūkio praeitos savaitės pradžioje kritusios JAV oro bendrovių akcijos, atsistato ir šiuo metu yra vienos iš paklausiausių. Didžiosios JAV oro linijų bendrovės vakar dieną kilo, šį augimą atspindi „NYSE Arca Airlines“ indeksas kuris šoktelėjo 2,67 proc., o nuo šios savaitės pradžios jau yra pakilęs daugiau nei 7,0 proc. Tuo tarpu vakar diena buvo nesėkminga gaiviųjų gėrimų bendrovei „Coca-Cola Co.“ kurios vertė susitraukė net 6,02 proc., po naujienų apie kritusius pardavimus. Šiandien investuotojų žvilgsnis kryps į JAV, kur bus skelbiamas rugsėjo mėnesio šalies infliacijos lygis. Prognozuojama, kad šis rodiklis fiksuos 0,0 proc. pokytį nuo prieš tai mėnesį buvusio -0,2 proc. sumažėjimo. Trečiadienį Azijos rinkose matomas tebesitęsiantis vakar dienos investuotojų optimizmas, kuris, tikėtina, išsilaikys šiandien ir Europos akcijų rinkose.

Valiutų rinkos

Nuo pirmadienio pradėtas ECB ekonomikos skatinimo planas pirkti su Vyriausybėmis susijusius vertybinius popierius tik vakar dieną susilpnino eurą prieš JAV dolerį, EUR/USD kursui nukrentant 0,48 proc. iki 1,2715 lygio. Taip pat vakar dieną pasklido spekuliacijos, kad ECB planuoja nuo gruodžio mėnesio antrinėje rinkoje pradėti pirkti pavienių bendrovių leidžiamas obligacijas. Tokia informacija signalizuoja apie aktyvesnę euro silpnėjimo tendenciją prieš JAV dolerį. Šiandien ryte matyti, kad pagrindinių valiutų kursas laikosi panašiame lygyje kaip vakar dienos pabaigoje – 1,2725. Jeigu šiandien pasitvirtins, kad mėnesinis JAV infliacijos lygis nerodys neigiamo pokyčio, tai bus teigiamas impulsas šalies valiutai, o tai automatiškai nusvers EUR/USD kursą žemyn, išaugus JAV dolerio vertei prieš eurą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar diena prekyba Baltijos akcijų rinkose vyko galima sakyti įprastu ritmu. Aktyvumu išsiskyrė Talino (0,26 proc.) bendrovės „Olympic Entertainment Group“ (0,00 proc.) ir „Tallink Grupp“ (-0,16 proc.), kurių bendra apyvarta viršijo 335 tūkst. eurų. Tuo tarpu Vilniuje (0,05 proc.) investuotojai aktyviai keitėsi bendrovės „Panevėžio statybos trestas“, akcijomis, kurių vertė susitraukė -3,06 proc. Naujos informacijos iš įmonės nebuvo paskelbta, todėl, tikėtina, smulkūs investuotojai reaguoja į Rusijos rublio nuvertėjimą, kuris tiesiogiai nulemia bendrovės pajamų dalį iš Rusijos. Rygos (-1,0 proc.) biržoje didžiausias aktyvumas buvo pasiektas „Grindeks“ bendrovės pozicijoje, akcijos vertei susitraukiant -1,48 proc. Iš prekybos buvo matyti, kad pardavėjų pusėje išsiskyrė vienas tarpininkas, o tai galima sieti su tuo, kad didesnis investuotojas siekia performuoti turimą finansinį portfelį.