JAV mažins ekonomikos skatinimą?

Pastaruoju metu netrūko spėlionių dėl JAV centrinio banko ketinimų didinti bazinę palūkanų normą bei sumažinti šiuo metu vykdomą ekonomikos skatinimo programą. Investuotojai būgštavo, kad skubus bazinių palūkanų didinimas gali neigiamai paveikti ekonomikos augimą ir, žinoma, akcijų rinką. Negana to, brangus JAV doleris jau dabar mažina šalies eksportuotojų pelningumą, o padidinus bazinę palūkanų normą paklausa JAV doleriui tik sustiprėtų.

Atsižvelgę į susidariusią situaciją, JAV centrinio banko vadovai nusprendė atidėti palūkanų normos didinimą ir taip kuriam laikui nuramino investuotojus. Tikėtina, kad vis dar netvarus ekonomikos augimas ir neigiamas JAV dolerio brangimo poveikis ekonomikai, šalies centrinį banką privers atidėlioti pinigų politikos griežtinimą. Be to, kovo mėnesį pablogėjusi JAV darbo rinkos statistika suteikia papildomą argumentą atidėti bazinės palūkanų normos didinimą.

Nors tikimybė, jog per artimiausius mėnesius palūkanos būtų padidintos, yra sumažėjusi, tačiau prieš kiekvieną JAV centrinio banko sprendimo paskelbimą nerimas kapitalo rinkoje turbūt išliks. Kita vertus, netikėti JAV centrinio banko sprendimai galėtų paskatinti investuotojų pasitraukimą iš daugelio regionų akcijų rinkų.

Graikijos skolos problemos nesibaigia

Toliau tęsdama derybas su kreditoriais, GraikijaVokietijos reikalauja beveik 279 mlrd. eurų kompensacijos už Antrojo pasaulinio karo metu padarytą žalą. Nors tai vertinama kaip Graikijos vyriausybės reklaminis triukas prieš savo rinkėjus, tačiau tai parodo, derybų tarp Graikijos ir pagrindinių jos kreditorių sudėtingumą.

Sunkiai vykstančios derybos neigiamai paveikė Graikijos akcijų rinką, kuri nuo metų pradžios yra nukritusi apie 7 procentus. Tačiau keliami klausimai apie galimą Graikijos pasitraukimą iš euro zonos bei mažėjantis šalies pinigų rezervas gali sukelti naują nerimo bangą ir pasaulio akcijų rinkoje.

Konflikto Ukrainoje pasekmės

Jau metus trunkantis karinis konfliktas Ukrainos rytuose didesnio poveikio akcijų rinkoms nepadarė. Pirmaisiais konflikto mėnesiais kritusi Rusijos akcijų rinka stabilizavosi, o nuo šių metų pradžios jos brangimas siekė apie 24,5 procentus. Lyginant su 2014 m. kovo 1 d., Rusijos akcijų rinkų vertė nukrito 11 procentų.

Kitose pasaulio akcijų rinkose įvykiai Ukrainoje didelės reakcijos nesukėlė. Investuotojai yra prisitaikę prie susidariusios situacijos ir nesitiki, kad konfliktas Ukrainoje bus išspręstas greitu metu. Tačiau aštrėjantys Europos Sąjungos, JAV ir Rusijos pasisakymai bei veiksmai ateityje gali neigiamai paveikti investuotojų nuotaikas. Be to, būtina turėti omenyje, kad esant pabrangusioms akcijų rinkoms investuotojai jautriau reaguoja į neigiamas naujienas.

Ilguoju laikotarpiu ‒ perspektyvos optimistiškos

Nepaisant esančių rizikos veiksnių, perspektyvos akcijų rinkoms išlieka palankios. Didelis pinigų kiekis, rekordiškai mažos palūkanų normos bei vykdomos ekonomikos skatinimo programos ilguoju laikotarpiu turėtų dar labiau paskatinti investuotojų susidomėjimą akcijų rinka.

Stipriai atpigusi nafta turėtų prisidėti prie didesnio vartojimo augimo, o mažos palūkanų normos, tikėtina, paskatins skolinimąsi. Ilguoju laikotarpiu pastarieji veiksniai turėtų atsispindėti tiek bendrovių pelno skaičiuose, tiek pasaulio ekonomikos augimo kreivėse.

Be to, investuotojams, siekiantiems uždirbti didesnę grąžą, lieka vis mažiau alternatyvų, nes obligacijų rinkoje metiniai pajamingumai yra arti ar net mažiau nulio. Tad tikėtina, kad siekiant didesnės grąžos dalis kapitalo bus perkeliama į akcijų rinką.