„Vakarų akcijų rinkos pagal problemos dydį reaguoja gana santūriai – apie minus tris procentus. Rusų Maskvos akcijų rinka – minus 50 proc. Grįžta, kur buvo 2015 ir 2008 metais. Maskvos birža sudegino 180 milijardų JAV dolerių vertės – nebloga kaina už fejerverkus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo M. Dubnikovas.

Vis tik finansų analitikas atkreipia dėmesį į energetikos išteklių brangimo tendencijas.

„Reikia pasirengti brangiam kurui, nafta jau 103 doleriai, bus daugiau, o dujos vėl euras už kubą ir dar brangs. Bet geriau mokėti didesnę kainą už energetiką, ir tai teks neišvengiamai daryti. Norisi laukti ES ir JAV totalinių sankcijų agresoriui, kad užrištų pinigų srautus“, – tvirtino M. Dubnikovas.

ELTA primena, kad, ketvirtadienį Rusijai pradėjus karinius veiksmus prieš Ukrainą, Maskvos akcijų birža pranešė stabdanti prekybą. Apie analogišką sprendimą vėliau pranešė ir Sankt Peterburgo akcijų birža.

Rusijai naktį užpuolus Ukrainą, rublio kursas euro atžvilgiu 8 val. Lietuvos laiku nukrito daugiau nei 8 proc.

1 euras kainavo daugiau negu 100 rublių.

Tuo metu aukso kaina pakilo 1,63 proc. (iki 1940,09 JAV dolerio už Trojos unciją) ir pasiekė savo aukščiausią lygį nuo 2021 metų sausio. Tuo metu JAV doleris rublio atžvilgiu pabrango 6 proc.

Naftos kainos išaugo daugiau kaip 5 proc. „Brent“ rūšies naftos kaina brango maždaug 6 proc. ir viršijo 100 JAV dolerių už barelį ribą. Toks naftos kainų lygis buvo neregėtas nuo 2014 metų rugsėjo.

Kviečių kainos Europos biržose taip pat šoko į rekordines aukštumas, kadangi Ukraina ir Rusija yra didžiausios pasaulyje kviečių gamintojos. Ketvirtadienį tona kviečių „Euronext“ platformoje kainavo 344 eurus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją