Be Italijos, nerimą rinkos dalyviams kelia ir padėtis Ispanijoje, kurioje parlamentas jau penktadienį gali pareikšti nepasitikėjimą ministru pirmininku Mariano Rajoy‘mi (Marianu Rachojumi) ir jo vyriausybe. Praėjusią savaitę buvo paskelbtas teismo sprendimas byloje dėl korupcijos valdančiojoje Liaudies partijoje ir opozicinė socialistų partija pareikalavo surengti balsavimą dėl pasitikėjimo.

Bendras didžiausių Europos įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ nuo sesijos pradžios smuko 1,5 proc. – labiausiai per 12 savaičių – iki 383,99 punkto. Sparčiausiai pinga finansų, taip pat naftos ir dujų bei technologijų įmonių akcijos.

Italijos indeksas FTSE MIB krito 2,7 proc., o Ispanijos IBEX 35 – 2,3 procento.

Didžiosios Britanijos FTSE 100 smuko 1,4 proc., nusileidęs į žemiausią per tris savaites lygį. Prancūzijos CAC 40 prarado 1,7 proc., o Vokietijos DAX – 1,6 proc. savo vertės.

Euro kursas krito 0,7 proc. iki 1,1538 JAV dolerio, nusileidęs į žemiausią per daugiau kaip 10 mėnesių lygį.

Dvejų metų trukmės Italijos vyriausybės obligacijų pajamingumas pašoko beveik 144 baziniais punktais iki aukščiausio nuo 2013 metų rugsėjo mėnesio lygio, o dešimties metų trukmės obligacijų pajamingumas pakilo aukščiausiai per ketverius metus. Prekiautojai ir analitikai nuogąstauja, kad tuo atveju, jeigu eiliniuose rinkimuose Italijoje vėl laimės populistai, šalis gali pasitraukti iš euro zonos.

Nuogąstavimai dėl politinės padėties Italijoje paskatino nepasitikėjimą kitomis regiono rinkomis, kurios anksčiau buvo patyrusios problemų. Pavyzdžiui, Graikijos vyriausybės obligacijų rizikos priedas pasiekė aukščiausią nuo gruodžio mėnesio lygį. Didėja ir Portugalijos obligacijų pajamingumas.

Tuo tarpu saugiausios vyriausybės obligacijos – Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos – sparčiai brangsta. Taip pat kyla jenos ir Šveicarijos franko kursai, tačiau aukso kaina daug nekinta.

„Rinkos perėjo į režimą „parduok, o klausimus užduosi po to“, todėl dabar yra svarbios ne kokios nors atskiros naujienos, o nuogąstavimai, kad gali pasitvirtinti nepalankiausias scenarijus“, – sako „Toronto-Dominion Bank“ ekspertas Richardas Kelly (Ričardas Kelis). Jo nuomone, rinkimai Italijoje įvyks ne anksčiau rugsėjo arba spalio, „o tai bus ilgas vakuumo laikotarpis“.

Vartotojų pasitikėjimo Italijos ekonomika indeksas gegužę smuko į žemiausią nuo rugpjūčio mėnesio lygį, tuo tarpu verslo pasitikėjimo indeksas beveik nepakito.

O Prancūzijos vartotojų pasitikėjimo šalies ekonomika indeksas gegužę, kaip ir balandį, sudarė 100 punktų, nors rinkoje buvo tikėtasi, kad šis rodiklis paūgės iki 101 punkto.

Italijos banko „UniCredit“ akcijų kursas antradienį krito 4 proc., „Intesa Sanpaolo“ – 5 proc., Ispanijos BBVA – 3,3 proc., o Portugalijos „Banco Comercial Portugues“ – 7,7 procento.

Tačiau išpardavimo neišvengė ir bankų sektorius stabilesnėse šalyse. Pavyzdžiui, „Deutsche Bank“ akcijos atpigo 4,6 proc., „Royal Bank of Scotland“ – 3,5 proc., o „Societe Generale“ – 2,5 procento.

Nors „Brent“ rūšies naftos kaina stabilizavosi, „Royal Dutch Shell“ kapitalizacija sumažėjo 2,1 proc., „Total“ – 1,8 proc., o „Eni“ – 2,2 procento.

Technologijų sektoriuje Vokietijos SAP akcijos atpigo 1,5 proc., Suomijos „Nokia“ – 2,7 proc., o „Infineon Technologies“ – 1,4 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)