Daugiausia prekiauta LESTO akcijomis, kuriomis pasiekta 70 tūkst. eurų apyvarta, o akcijos kaina paaugo 1,4 proc. Taip pat aktyviau prekiauta ir „City Service“ vertybiniais popieriais, kurių kaina šiandien liko nepakitusi ties 1,86 euro. Trečios pagal apyvartą buvo „Linas Agro Group“ akcijos. Šiandien bendrovė skelbė neblogą 2013/2014 m. I ketv. finansinį rezultatą (apie jį daugiau skaitykite Įmonių naujienų skiltyje), bet investuotojai sureagavo šaltai į skelbtą rezultatą ir akcijos kaina krito 0,1 proc. iki 0,704 euro. Liko vos dvi dienos iki bendrovių finansinių rezultatų skelbimo pabaigos, tad rytoj ir ypač poryt bus ganėtinai didelis srautas naujienų.

Estija
NASDAQ OMX Talino biržos apyvarta sudarė 477,2 tūkst. eurų. Indekso reikšmė paaugo 0,17 proc. Ir vėl didžiausias aktyvumas stebėtas „Silvano Fashion Group“ akcijomis, kuriomis šiandien suprekiauta už 155,7 tūkst. eurų. Akcijos kaina paaugo 0,4 proc. iki 2,84 euro. Susidomėjimas šiomis akcijomis per vieną tarpininką matomas jau antrą savaitę. Šiandien truputį atšoko „Tallink Grupp“ akcijų kaina, padidėjusi 1,1 proc. iki 0,935 euro. Labiausiai brango „Premia Foods“ akcijos, kurių kaina kilo 3 proc. po vakarykščio pranešimo apie galimą 3 mln. eurų nuostolių kompensacijos gavimą.

Latvija
OMX Rygos biržos indekso reikšmė šiandien augo 0,32 proc., o apyvarta biržoje sudarė net 1,015 mln. latų. Tokią didelę apyvartą lėmė 983,8 tūkst. latų dydžio tiesioginis sandoris „Latvijas Kugnieciba“ akcijomis. Bendrovės akcijos pabrango 3,2 proc. iki 0,35 latų. Šiandien pastaroji laivininkystės bendrovė paskelbė ganėtinai neblogus 2013 m. III ketv. finansinius rezultatus. „Latvijas Kugnieciba“ pajamos per metus krito 7,1 proc., bet EBITDA augo 15,9 proc. ir uždirbta 0,9 mln. latų grynojo pelno. Apie šiek tiek geresnį grynąjį pelną šiandien skelbė ir naftos produktų krovos bei transportavimo bendrovė „Ventspils nafta“. Tiesa, 2013 m. III ketv. smarkiai suprastėjo naftos produktų krovos rodikliai. Panaši tendencija turėjo būti matoma ir „Klaipėdos naftos“ III ketv. veiklos rezultatuose. „Ventspils nafta“ akcijos šiandien atpigo 0,7 proc.

Įmonių naujienos
Šiandien „Linas Agro Group“ paskelbė pakankamai stiprius 2013/2014 m. I ketv. finansinius rezultatus, atsižvelgiant į mažiau palankią nei prieš metus veiklos aplinką. Grupės pajamos sudarė 450,3 mln. Lt (+33 proc. m./m.), EBITDA pasiekė 21,8 mln. Lt (+6,1 proc.), o grynojo pelno uždirbta 22,1 mln. Lt (-31,8 proc.). Pajamų augimą labiausiai lėmė praėjusių metų spalį įsigytos bendrovės „Dotnuvos projektai“ rezultatų konsolidavimas. Jo įtaka pajamoms sudarė 73 mln. Lt, tad atmetus jas augimas būtų siekęs apie 11 proc. Šį likusį kilimą daugiausia lėmė net 61 proc. paaugusios grūdų eksporto apimtys per metus nepaisant to, kad grūdų derlius šiais metais Lietuvoje buvo mažesnis nei prieš metus. Beje, didesnės pardavimo kiekinės apimtys padėjo atsverti kritusių grūdų kainų įtaką. Grūdų ir žaliavų pašarams sektoriaus veiklos pelnas 2013 m. I ketv. sudarė 10,1 mln. Lt ir buvo 13,5 proc. mažesnis nei prieš metus. Tą lėmė prastesni rezultatai iš prekybos žaliava pašarams veiklos, nes šios žaliavos kiekiniai pardavimai krito net 41 proc., o praėjusiais metais būtent ši veikla buvo atnešusi nemažai pelno. Prekių ir paslaugų žemdirbiams segmento veiklos pelnas didėjo trimis kartais iki 10,8 mln. Lt, bet tai daugiausia susiję su „Dotnuvos projektų“ konsolidavimu. Žemės ūkio produktų gamybos veikla atnešė 1 mln. Lt veiklos nuostolį, kai prieš metus patirtas 0,3 mln. Lt nuostolis. Anot bendrovės, ji neskubėjo pardavinėti užaugintų grūdų per 2013/2014 m. I ketv., tad galima tikėtis geresnio rezultato II ketv., juolab, kad jau bus pilnai konsoliduojami ir I ketv. įsigytos „Žibartonių“ ŽŪB rezultatai. Su šiuo įsigijimu susijęs ir gautas vienkartinis 8 mln. Lt pelnas dėl to, kad sumokėta kaina už akcijas buvo mažesnė nei įsigyto turto grynoji vertė. Visgi 2012/2013 m. I ketv. gautas vienkartinis pelnas iš ŽŪB „Labūnava“ įsigijimo sudarė 19,6 mln. Lt, tad tai daugiausia lėmė, kad „Linas Agro Group“ grynojo pelno metinis pokytis 2013/2014 m. I ketv. buvo neigiamas. Grupės finansinė padėtis išliko ganėtinai stipri. Grynoji skola ketvirčio pabaigoje sudarė 355,3 mln. Lt ir buvo 13,8 proc. didesnė nei prieš metus, bet čia vėl augimas labiau susijęs su „Dotnuvos projektų“ finansų konsolidavimu. Beje, nuo 2013/2014 m. II ketv. „Linas Agro Group“ pradės konsoliduoti įsigytas Latvijos paukštininkystės įmones, o tai vėl didins pajamas. Visgi grūdų ir žaliavos pašarams prekybos veikla turėtų ir ateinančiais ketvirčiais parodyti prastesnius pelningumo rezultatus, kuriuos jau esame įtraukę į anksčiau atnaujintą „Linas Agro Group“ akcijų vertinimą.