Šie rodikliai atkartoja neseniai skelbtus silpnus pramonės įmonių užsakymų ir gamybos duomenis. Daugėja ženklų, kad didžiausia euro zonos ekonomika trečiąjį šių metų ketvirtį praranda augimo pagreitį. Anglijos centrinis bankas paliko galioti rekordiškai žemą palūkanų normą. Rinkos prognozės dėl palūkanų kėlimo sumažėjo pasirodžius naujausiems infliacijos duomenims.

Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje infliacijos rodiklis yra lygus 0 proc., ir, pasak Anglijos centrinio banko, infliacija nepakils iki 1 proc. iki pat 2016 pavasario. JAV bedarbių paraiškos pasiekė 42 metų žemumas.

Darbo departamento duomenys eilinį kartą patvirtina stiprėjančią JAV darbo rinką ir tampa dar vienu argumentu už palūkanų kėlimą.

Tuo tarpu paviešintas FED Atviros rinkos komiteto posėdžio protokolas rodo, kad FED nariai nori palaukti įrodymų, kad lėtėjančios pasaulinės ekonomikos apsukos (ypač besivystančiose rinkose) ir nestabilios akcijų rinkos nepadarys žalos JAV ekonomikai. Vis dėlto dauguma FED narių scenarijų, kad palūkanų normos bus pakeltos dar šiemet, laiko pagrindiniu. Pasaulinėse akcijų rinkose investuotojų optimizmą stiprino ne makroekonominė aplinka, bet lūkesčiai dėl didžiųjų šalių centrinių bankų tęsiamos skatinimo politikos.

Visų pagrindinių indeksų reikšmės kilo („Stoxx Europe 600 +0,19 proc., „S&P 500“ +0,88 proc., NIKKEI 225 +1,64 procento). Kilimą taip skatino brangstančios žaliavos – šįryt „Brent“ rūšies naftos barelio kaina trumpam buvo pakilusi iki 54 JAV dolerių. Tuo tarpu euro kursas JAV dolerio atžvilgiu (1,1275) laikosi dviejų savaičių aukštumose. Baltijos šalių biržose antrą dieną iš eilės dominavo pardavėjai.

Oficialiajame prekybos sąraše padidėjo tik 5 bendrovių akcijų kainos, o sumažėjo – 16. Bendra apyvarta susitraukė iki 0,44 mln. eurų.

Indeksų reikšmės kito nedaug (OMXV -0,04 proc., OMXT +0,06 proc., OMXBB -0,31 proc.), nes jas kilstelėjo brangusios „Tallinna Vesi“ (+1,48 proc.), „Tallinna Kaubamaja“ (+1,50 proc.) ir TEO LT (+0,99 proc.) akcijos. Svarbesnių naujienų nebuvo skelbta, todėl dominavo techninė prekyba. Tarp pardavėjų aktyviausi buvo užsienio investuotojai, kurie išpardavė „Olympic Entertainment Group“ (-1,13 proc.), „Panevėžio statybos tresto“ (-1,18 proc.), „Aprangos“ (-1,86 proc.) ir kitų bendrovių akcijų kainas.

Nebe pirmą dieną stebimas pardavėjų aktyvumas prieš pat trečiojo ketvirčio rezultatų skelbimo pradžią gali reikšti tai , kad akcijos parduodamos ne todėl, kad fondų valdytojai nepalankiai vertina įmonių veiklą.

Greičiausiai tai yra priverstinis išpardavimas dėl padidėjusio Baltijos šalyse investuojančių fondų investicinių vienetų išpirkimo srauto. Tokiai versijai neprieštarauja faktas, kad Baltijos šalių biržų indeksai buvo tarp pasaulio lyderių praėjusiame ketvirtyje.