Lietuva

Apyvartą išpūtė tiesioginiai sandoriai „Linas Agro Group“, „Lesto“ ir „Rokiškio sūrio“ vertybiniais popieriais. Pranešta apie susijusių su emitentais asmenų pirkimus – „Rokiškio sūrio“ bendrovės vadovas įsigijo savo įmonės akcijų rinkoje, o Šiaulių banko valdybos pirmininko pavaduotas pardavė nedidelį banko akcijų kiekį. „Teo LT“ akcijų kaina perlipo 0,75 euro ribą, o „Aprangos“ vertybinių popierių vertė nepakito. „Klaipėdos naftos“ akcijos kainuoja jau mažiau nei 0,3 euro už akciją; įmonės krovos apimtys praeitą mėn. mažėjo (plačiau apie tai – įmonių naujienose). „Linas Agro Group“ pranešė perėmusi reikalavimo teises į „Putnu fabrika Kekava“ iš „Kauno grūdų“. Kilstelėjo Šiaulių banko, „Panevėžio statybos tresto“, „Lietuvos dujų“ akcijų kainos.

Estija

NASDAQ OMX Talino birža taip pat galėjo pasigirti puikia apyvarta – akcijų perleista už 1,6 mln. eurų. Skirtingai nei Vilniuje, čia tiesioginiai sandoriai sudarė tik menką prekybos dalį. Vėl itin aktyviai keistasi „Olympic Entertainment Group“ vertybiniais popieriais, jų kaina kilo 0,53 proc. „Tallink Grupp“ akcijos pigo 0,86 proc. Bendrovė praeitą mėn. perkėlė daugiau krovinių, tačiau keleivių skaičius išliko panašus. Tiek vakar, tiek šiandien neįprastai didelės apyvartos generuotos „Jarvevana“ pozicijoje – pardavėjų gretose stovi vienas estų tarpininkas. „Silvano Fashion Group“ akcijų vertė šįkart kito nežymiai, apyvarta perkopė 100 tūkst. eurų. Didesnis kainos šuolis užfiksuotas prekyboje „Baltika“ vertybiniais popieriais, jie brango 4,72 proc.

Latvija

NASDAQ OMX Rygos biržoje prekyba tekėjo įprasta vaga – atlikti 36 sandoriai, kurių bendra vertė šiek tiek viršijo 20 tūkst. latų. Kaip jau įprasta, aktyviausiai prekiauta „Olainfarm“ (-0,41 proc.) ir „Grindeks“ (+0,64 proc.) vertybiniais popieriais. „Rigas Elektromašinbuves Rūpnica“ pasiskolino 2 mln. eurų projekto finansavimui. Šiomis akcijomis atlikti 4 sandoriai, kaina šoktelėjo 3,33 proc.

Įmonių naujienos

Vakar pranešta, kad „Klaipėdos nafta“ į terminalo talpyklas lapkritį perkrovė vos 304 tūkst. tonų naftos produktų, arba 50,6 proc. mažesnė nei prieš metus. Galima priminti, kad spalį perkrauta 369 tūkst. tonų, arba 32,2 proc. mažiau 2012 m. atitinkamą mėnesį. Tokie lapkričio krovos duomenys rodo, kad realiai praėjusį mėn. krauta tik „Orlen Lietuva“ produkcija eksportui, o iš Baltarusijos naftos produktų, matyt, ir nebuvo sulaukta. Primintina, kad iš Baltarusijos daugiausia naftos produktų ateidavo iš Mozyrio naftos perdirbimo gamyklos, tačiau joje III ketv. perdirbta daug mažiau naftos tiek dėl rugsėjį-spalį vykusio gamyklos remonto, tiek ir dėl mažesnio dabartinio Rusijos naftos tiekimo Baltarusijos naftos perdirbimo gamykloms. Be to, daugiau baltarusiškų naftos produktų keliavo į Ukrainą. Baltarusijos gamyklų mažesnės naftos perdirbimo apimtys turi neigiamos įtakos ir Latvijos uostų – Rygos ir Ventspilio - krovos rodikliams. Lapkritį „Klaipėdos naftos“ pajamų metinis kritimas sudarė 27,8 proc., tad žinant ir spalio mėn. pajamų smukimą, 2013 m. IV ketv. finansiniai rezultatai bus vėl prasti.