Kalbos apie taiką netikėtai suintensyvėjo ES vyriausybėms artėjant prie sprendimo dėl naujų sankcijų Rusijai pritaikymo ir Velse šiandien prasidedant dviejų dienų NATO viršūnių suvažiavimui, kuriame klausimai dėl Ukrainos krizės ir santykių su Rusija, suprantama, grieš pirmuoju smuiku. Pasaulis dalyvauja žaidime pagal nuolat kintančias taisykles.

Japonijos centrinis bankas vakar nepakeitė vykdomos pinigų politikos (NIKKEI 225 -0,35 proc.), palikęs galioti rekordiškai žemas palūkanų normas (0-0,1 proc.) ir dar padidinęs kiekybinio skatinimo programos apimtis (iki 667 mrld. JAV dolerių per metus). Šiandien vyksiantys Švedijos, Anglijos ir euro zonos centrinių bankų posėdžiai dėl palūkanų normų išlaiko nuo sunkiai suvaldomos geopolitinės įtampos nukreiptą Europos investuotojų dėmesį (EURO STOXX +1,21 proc., Vokietijos DAX +1,26 proc., Didžiosios Britanijos FTSE 100 +0,65 proc.). Lūkesčiai didžiausi Europos centriniam bankui (ECB) – nors tikimybė, kad bus mažinamos palūkanų normos, menka, laukiama daugiau detalių dėl vasaros pradžioje paskelbtų priemonių įgyvendinimo ir bet kokių užuominų apie papildomus veiksmus ekonomikai skatinti. Rinkos dalyvių lūkesčius stiprina prastesni negu tikėtasi makroekonominiai euro zonos rodikliai. Vakar paaiškėjo, kad verslo aktyvumo privačiajame sektoriuje indeksas rugpjūčio mėnesį krito labiausiai šiais metais (52,5 punkto, prognozuota 0,3 punkto daugiau), nuvylė ir liepą smukusi mažmeninė prekyba (-0,4 proc., nors tikėtasi -0,3 proc.). EUR/USD kursas balansuoja ties 1,315 JAV dolerio už 1 eurą riba.

Vakar paskelbta, kad JAV gamyklų užsakymų portfelis liepą augo 10,5 proc., palyginti su 1,5 proc. praėjusį mėnesį, o FED ataskaita apie ūkio būklę pateikė daugiau įrodymų, kad šalies ekonomika išlaiko plėtros tempą. Šiandien laukiama svarbių JAV darbo rinkos (informacijos apie naujus bedarbius ir užimtųjų pokytį) ir verslo pasitikėjimo rodiklių.

Baltijos šalyse akcijų indeksų vertė judėjo priešingomis kryptimis – OMXV +0,27 proc., OMXT -0,10 procento. „Panevėžio statybos trestas“ (-1,68 proc.) pranešė apie pasirašytą sutartį, pagal kurią turi per 6 mėnesius pastatyti naują autoservisą. Šia naujiena pasinaudojo akcijų pardavėjai, padidinę akcijų pasiūlą. Stambieji investuotojai vis dar išlieka aktyvūs prekiaudami „Linas Agro Group“  (+0,14 proc., apyvarta 71 tūkst. eurų) akcijomis. Praėjusią savaitę keturiais tiesioginiais sandoriais buvo perleista beveik 2,2 mln. akcijų, už vieną mokant nuo 0,675 iki 0,71 euro. Priminsime, kad bendrovė nustebino savo  veiklos rezultatais. Pajamos, palyginti su rekordiniais praėjusias metais, išliko panašaus lygio, o grynasis pelnas smuktelėjo tik 6,8 procento. Talino biržoje daugiausiai sandorių sudaryta „Olympic Entertainment Group“ bendrovės akcijomis. Kaina nepakito, o apyvarta buvo 139 tūkst. eurų.