Lietuva

Aktyviausiai prekiauta „Vilkyškių pieninės“ (+3,18 proc.) ir „Teo LT“ (-0,24 proc.) vertybiniais popieriais. Nemažai dėmesio sulaukė ir „Apranga“ – bendrovei kovo mėnuo pardavimų atžvilgiu buvo sėkmingas. Virš 16 proc. išaugusios pardavimų apimtys kilstelėjo įmonės akcijų kainą 1,12 proc. Prekybos „Linas Agro Group“ akcijomis apimtis siekė 198 tūkst. eurų, čia dominavo tiesioginiai sandoriai. „Agrowill Group“ vertybiniai popieriai brango 1,11 proc. – bendrovė paskelbė naujai išleidžiamų akcijų prospektą, be to, konkurencijos tarnyba leido „Baltic Champs Group“ perimti „Agrowill Group“. Padidėjus akcijų supirkimo tikimybei, pirkėjų susidomėjimas šia pozicija didėja. „Grigiškių“ vertybinių popierių vertė kilo 0,82 proc. – bendrovė siūlo mokėti 0,05 lt. dividendų akcijai. „Invalda LT“ pateikė Lietuvos bankui prašymą dėl valdymo įmonės licencijos. Aktyviau prekiauta ir „City Service“ (+1,1 proc.) bei Šiaulių banko (+1 proc.) akcijomis.

Estija

NASDAQ OMX Talino biržos apyvartą sudarė 300 tūkst. eurų, atlikti 173 sandoriai. Pusė visų sandorių vertės atiteko „Tallink Grupp“ vertybiniams popieriams, jie pigo 0,26 proc. „Baltika“ kovo mėn. pardavimų apimtys nepasikeitė, tačiau akcijų vertė rinkoje pašoko 5,15 proc.; apyvarta nebuvo reikšminga. Vėl nemaži svyravimai fiksuojami prekyboje „Silvano Fashion Group“ akcijomis – šįkart jos brango 3,29 proc. „Olympic Entertainment Group“ vertybinių popierių kaina kilo 0,53 proc., „Tallinna Vesi“ – mažėjo 0,79 proc.

Latvija

NASDAQ OMX Rygos biržoje prekiauta vangiai, akcijų perleista tik už 23 tūkst. eurų. Šįkart „Olainfarm“ ir „Grindeks“ vertybiniai popieriai liko nuošalyje. Pirktos „Valmieras Stikla Skiedra“ (+10,95 proc.), „Latvijas Kugnieciba“ (+2 proc.) akcijos, pardavėjai vyravo „SAF Tehnika“ (-3,68 proc.), „Rigas kugu buvetava“ (-11,11 proc.) pozicijose.

Įmonių naujienos

Vakar „Agrowill Group“ paskelbė naujai išleidžiamų akcijų, kurias įsigys UAB „Baltic Champs Group“ bei „Vretola Holdings Limited“ ir kurios bus įtrauktos į NASDAQ OMX Vilniaus ir Varšuvos vertybinių popierių biržas, prospektą, patvirtintą Lietuvos banko. Tai dar vienas postūmis „Agrowill Group“ ir „Baltic Champs“ susijungimo sandoryje, kuriam lieka vis mažiau kliūčių iki sėkmingo įsigyvendinimo. Primintina, kad dar laukiamas Konkurencijos tarybos sprendimas dėl šio sandorio patvirtinimo (prašymas tvirtinti sandorį pateiktas 2014 m. kovo 10 d.). Prospekte teigiama, kad tikimasi, jog naujai išleistos „Agrowill Group“ akcijos į prekybą gali būti išleistos jau balandžio mėn. pradžioje, o tai reikštų, kad pareiga skelbti oficialų pasiūlymą dėl likusių įmonės akcijų supirkimo pagrindiniams „Agrowill Group“ akcininkams, kurie šiuo klausimu veiks kartu, gali atsirasti taip pat balandžio mėn. pradžioje ir oficialus pasiūlymas gali prasidėti balandžio pabaigoje. Tai būtų daug greičiau nei skaičiuota konservatyviai, kad sandoris gali būti užbaigtas tik birželį, o oficialus pasiūlymas vyktų liepos mėn. Šiandien įmonės akcijų NASDAQ OMX Vilniaus biržoje uždarymo kaina siekė 0,274 euro ir buvo 5,8 proc. mažesnė nei būsimo oficialaus pasiūlymo kaina.

Šiandien „Apranga“ pranešė, kad bendrovės mažmeninės prekybos apyvarta kovo mėn. sudarė 45,9 mln. Lt ir buvo 16,6 proc. didesnė nei prieš metus. Toks metinis augimas yra labai stiprus ir didžiausias nuo praėjusių metų gegužės mėn. Galima priminti, kad vasario mėn. metinis augimas sudarė 8,5 proc., o sausį 11,9 proc. Beje, 2014 m. I ketv. pardavimo apyvarta buvo 12,5 proc. didesnė nei prieš metus, o tai taip pat stiprus ketvirčio rezultatas. Daugiausia augimą I ketv. skatino net 28,5 proc. didėję pardavimai Latvijoje. Šioje šalyje apyvartos kilimą skatino didesnis parduotuvių skaičius bei pardavimo plotas (tiek dėl „Mango“ parduotuvių įsigijimo efektas, tiek dėl naujų atidarytų parduotuvių). Metinis augimas Lietuvoje sudarė 7,3 proc., Estijoje 8,7 proc. Beje, grupės pardavimų 2014 m. I ketv. pabaigoje siekė 70,4 tūkst. m2, arba 4,5 proc. daugiau nei prieš metus. Atsižvelgiant į pardavimų metinį augimą galima drąsiai teigti, kad išlaikytas solidus tokiomis aplinkybėmis ir organinis augimas. Tikėtina, kad toks pajamų rezultatas leis įmonei 2014 m. I ketv. parodyti didesnį nei prieš metus ir EBITDA rezultatą.

„Baltikos“ paskelbti kovo mėn. pardavimai vėl buvo ganėtinai silpni dėl tų pačių priežasčių – per metus smarkiai nuvertėjusi Ukrainos grivina bei Rusijos rublis euro atžvilgiu turėjo ir neigiamos įtakos pajamoms, išreikštoms eurais. Kovo mėn. mažmeninės prekybos pajamų metinis augimas sudarė 1 proc. Dar vasarį metinis kritimas siekė 1,8 proc. Pajamų augimas Baltijos šalyse kovo mėn. liko pakankamai normalus – jis siekė 9 proc. Tiesa, verta atkreipti dėmesį, kad bendrovės parduotuvių plotas kovo mėn. pabaigoje buvo 7 proc. didesnis nei prieš metus, tad grupės organinis pardavimų augimas Baltijos šalyse buvo minimalus. Akivaizdu, kad bendrovės 2014 m. I ketv. finansinis rezultatas ir vėl buvo ganėtinai silpnas.