Pagrindiniai JAV akcijų indeksai krito labiausiai per pastarąjį mėn. ir atsitraukė iš visų laikų istorinių aukštumų („S&P 500“ -0,67 proc., „Dow Jones“ -0,29 procento).

Brent“ tipo naftai atpigus 1,90 proc. (iki 46,02 JAV dolerio už barelį) ir pasiekus žemiausią lygį nuo praėjusių metų rugpjūčio, į „S&P 500“ įeinančių energetikos bendrovių akcijų kainos bendrai nukrito 1,65 procento.

Iki 2013 m. lygio išaugusi gavyba Libijoje dar labiau sustiprino investuotojų susirūpinimą, kad pasaulinis žaliavos perteklius artimiausiu metu išliks.

Vis daugiau naftos sandėliuojama jūroje, kas rodo, kad OPEC tikslas subalansuoti pasiūlą ir paklausą tampa vis sunkiau įgyvendinamas. Tanklaiviuose laikomos naftos kiekis pasiekė 111,9 mln. barelių – tai aukščiausias lygis šiais metais.

Pingant naftai, investuotojai ima abejoti centrinių bankų oficialiai išsakoma pozicija, kad pastarasis infliacijos sulėtėjimas yra laikino pobūdžio.

Didžiosios Britanijos svaro sterlingų kursas JAV dolerio atžvilgiu vakar nukrito 0,85 proc. po to, kai Anglijos banko prezidentas M. Carney pareiškė, kad nebus skubama didinti palūkanų normų ir išreiškė susirūpinimą „Brexit“ įtaka šalies ekonomikai.

Šįryt 8.30 val. Lietuvos laiku Azijos biržose dauguma indeksų buvo nukritę 0,2-0,5 procento. „MSCI Inc“ paskelbė, kad nusprendė įtraukti Kinijos akcijas į kylančių rinkų indeksą.

Nors Kinijos akcijų rinka sudaro apie 10 proc. pasaulinės rinkos kapitalizacijos, anksčiau „MSCI Inc“ neįtraukdavo šios šalies akcijų į pasaulinius indeksus dėl vykdomos kapitalo kontrolės ir dažnų prekybos stabdymų. Kinijos akcijų indeksas „Shanghai Composite“ šįryt smuktelėjo 0,10 procento.

Baltijos šalių biržose aktyviausiai prekiauta estiškų bendrovių akcijomis. Daugiausiai sandorių (65)
sudaryta „Tallinna Vesi“ akcijomis, – jų kaina smuktelėjo 0,79 proc. (apyvarta 110,8 tūkst. eurų,). Didžiausią apyvartą pasiekė „Silvano Fashion Group“ – perleista akcijų už 268,7 tūkst. eurų, kaina sumažėjo 1,08 procento.

Bendra trijų biržų apyvarta (1,3 mln. eurų) penktą prekybos sesiją iš eilės viršijo 1 mln. eurų, OMXB
indekso vertė padidėjo 0,15 procento.