Per savaitę S&P500 ir DOW JONES reikšmės mažėjo maždaug 2,2 procento. Tuo tarpu Europoje vyravo priešingos nuotaikos – EURO STOXX kilo 0,65 proc., apskritai, rinkos dalyviai Europoje vertina dar trečiadienio BVP duomenis, kurie reiškia euro zonos recesijos pabaigą ir atsveria už Atlanto esantį nerimą dėl QE3 mažinimo.

Šiandien esminių naujienų pasaulio rinkose skelbiama nebus, o artimiausias reikšmingas įvykis – trečiadienį paviešinamas FED paskutinio susitikimo protokolas, kuriame veikiausiai atsispindės diskusijos dėl QE3 griežtinimo ir aptariamos rizikos, kurias gali sukelti mažesnė negu 2 proc. tikslinė FED infliacija. Įdomu tai, kad naujausios „Bloomberg“ apklausos duomenimis, beveik 65 proc. ekonomistų tikisi QE3 apimčių mažinimo jau rugsėjo mėnesį. Manoma, kad pradžioje pirkimai bus mažinami maždaug iki 75 mlrd. JAV dolerių.

Savaitė Baltijos šalių biržose pasibaigė neigiamais akcijų indeksų reikšmių pokyčiais (OMXV -0,2 proc. ir 242 tūkst. eurų apyvarta, OMXT -0,6 proc. ir 481 tūkst. eurų apyvarta). Investuotojai vertino Rygos biržoje kotiruojamos „Olainfarm“ ir Talino biržos flagmano „Tallink Grupp“ naujienas, kurios paskelbtos dar ketvirtadienį po prekybos.

Taip pat pro investuotojų akis nepraslydo naujiena apie „Aprangos“ investicijas į prabangos segmentą. Vaistų gamybos bendrovė „Olainfarm“ pranešė liepos mėnesio pardavimo rezultatus.

Liepą pardavimo apimtys, palyginti su praėjusių metų analogišku laikotarpiu, mažėjo 5 proc. iki 3,86 mln. latų. Bendrovės apyvarta siekė 28 tūkst. latų, o akcijų kaina mažėjo 3,26 proc. iki 5,05 lato. Investuotojams nerimą kelia bendrovės užsibrėžtų tikslo – 50 mln. latų pardavimo apimčių įgyvendinimas.

Tuo tarpu keltų bendrovė „Tallink Grupp“ (-0,21 proc., 205 tūkst. eurų) paskelbė , kad 2 ketvirtį, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus gavo 1,7 proc. daugiau pajamų (249 mln. eurų), tačiau uždirbo 0,5 proc. mažiau bendrojo pelno (57 mln. eurų), o EBITDA siekė 46,8 mln. eurų ir buvo 1,3 proc. didesnė.

Baltijos šalių mažmeninės drabužių rinkos lyderė „Aprangos" grupė į valdomą prabangos parduotuvių tinklą, kuris yra viena iš strateginių grupės veiklos krypčių, investuoja daugiau kaip 20 mln. litų. Per 2013 m. 7 mėnesius „Aprangos“ grupės prabangos segmento apyvarta sudarė 12,3 proc. visos grupės apyvartos bei išaugo 27 proc. lyginant su 2012 metų atitinkamu periodu.

Šiandien svarbesnių naujienų Baltijos regione neplanuojama skelbti, todėl investuotojai daugiau vertins jau turimą informaciją, taip pat orientuosis į pasaulinių rinkų tendencijas, kurios šįryt yra skirtingos (8 val. 30 min. NIKKEI +0,32 proc., HANG SENG -0,09 proc.).