JAV ir keleto kitų šalių planai panaudoti strateginius naftos rezervus nenuramino rinkos dalyvių. Šiandien į susitikimą susirinks OPEC+ šalys, spėjama, kad bus nuspręsta laikytis anksčiau pasiekto susitarimo laipsniškai didinti gavybą. Rusijos rublio kursas vakar vienu metu buvo pakilęs apie 7 proc. bet vėliau gerokai smuktelėjo (bendrai per prekybos sesiją rublis atpigo 2,33 proc., iki 121,14 rublio už eurą).

Rusija didina puolimo Ukrainoje intensyvumą – žiniasklaidoje vakar pasirodė informacija apie milžinišką karinės technikos koloną, judančią link Kijevo.

Akcijų biržose dominavo išpardavimo nuotaikos – Vokietijos DAX nukrito 3,85 proc., Prancūzijos CAC 40 3,94 proc., JAV „S&P 500“ 1,55 proc., „Dow Jones“ 1,76 procento. Šoktelėjus paklausai saugiais laikomiems aktyvams, JAV doleris euro atžvilgiu pabrango 0,84 proc. (iki 1,113 dolerio už eurą). JAV 10-ies m. vyriausybės obligacijų pajamingumas nukrito 10 bazinių punktų – iki 1,73 procento.

Europos Sąjunga sutiko svarstyti Ukrainos prezidento V. Zelenskio pateiktą narystės paraišką. Iš SWIFT mokėjimų sistemos bus pašalinti septyni Rusijos bankai, bet kol kas ši priemonė nebus taikoma „Sberbank“ ir „Gazprombank“. Tiesa, pirmajam vakar papildomas sankcijas paskelbė Jungtinė Karalystė. „Sberbank“ akcijų kaina, prieš keletą savaičių siekusi apie 15 JAV dolerių, dabar yra 21 centas. Jungtinė Karalystė taip pat neįsileis į savo uostus Rusijos laivų, oro erdvę šalies orlaiviams uždarė JAV. Net ir be formalių sankcijų daug tarptautinių bendrovių savo iniciatyva nutraukia ryšius su Rusija. Tarp paskutinių tokių – krovinių jūra gabenimu užsiimančios „Maersk“ ir „MSC International“.

Azijos akcijų biržose šįryt 9 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI buvo nukritęs 1,68 proc., Honkongo „Hang Seng“ 1,51 proc., Indijos „BSE 30“ 1,88 procento.

Žemyn patraukė ir Baltijos šalių indeksai. Tarp bent 50 tūkst. eurų prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių vakar teigiamu kainos pokyčiu išsiskyrė tik „Apranga“ (+1,06 proc., iki 1,91 euro už akciją). Bendrovė pirmadienį jau pasibaigus prekybai paskelbė, kad ketvirtą 2021 m. ketvirtį pardavimai, palyginus su tuo pačiu 2020 m. laikotarpiu, išaugo nuo 44,0 iki 57,7 mln. eurų, o veiklos pelnas nuo 0,8 iki 4,9 mln. eurų. Rezultatus taip pat paskelbusių „Pieno žvaigždės“ ir „Linas Agro Group“ akcijos atpigo – atitinkamai 4,76 proc. ir 10,34 procento. Smuktelėjo ir visų trijų bankų akcijų kainos (Šiaulių banko 2,24 proc., „LHV Group“ 0,91 proc., „Coop Pank“ 2,26 procento). OMXB indekso vertė sumažėjo 1,92 proc., bendra trijų biržų apyvarta siekė 4,1 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės