Anot FED vadovo, toks sprendimas priimtas atsižvelgus į teigiamą laisvos pinigų politikos poveikį darbo rinkai, ypatingai žemas ir vidutines pajamas gaunančių gyventojų sluoksniuose. JAV dolerio kursas po J. Powell‘o pasisakymo penktadienį euro atžvilgiu smuktelėjo 0,69 proc. (iki 1,19 dolerio už eurą), pagrindinių valiutų krepšelio atžvilgiu – 0,86 procento. Žinia apie tolstančią palūkanų normų didinimo perspektyvą tradiciškai pradžiugino investuotojus į akcijas – „S&P 500“ indeksas (+0,67 proc.) šeštą prekybos sesiją iš eilės pakilo į naujas aukštumas, rekordą eilinį kartą pasiekė ir NASDAQ (+0,60 procento). Europos bendrovių „Stoxx Europe 600“ akcijų indeksas, rinkos dalyviams baiminantis neigiamo brangstančio euro poveikio eksportuotojams, smuktelėjo 0,52 proc. nors penktadienį paskelbtas euro zonos pasitikėjimo ekonomika rodiklis viršijo lūkesčius.

Japonijos NIKKEI akcijų indeksas baigiantis savaitei smuktelėjo 1,41 proc. o jenos kursas JAV dolerio atžvilgiu pakilo 1,13 proc. (iki 105,37 jenų už dolerį). Ilgiausiai per Japonijos istoriją (keturias kadencijas) pareigas ėjęs premjeras Sh. Abe paskelbė apie atsistatydinimą dėl sveikatos problemų. Jo propaguotą trijų ramsčių (laisvos pinigų politikos, fiskalinio skatinimo ir struktūrinių reformų) ekonomikos politiką, imta vadinti „Abenomics“ terminu.

Baigiantis savaitei, Baltijos šalių biržose – prekybos suaktyvėjimas

Bendra trijų biržų apyvarta siekė 1,3 mln. eurų – daugiausiai rugpjūčio mėnesį. Pagal sandorių skaičių pirmąsias dvi vietas užėmusių „Tallink Grupp“ ir „Tallinna Sadam“ akcijų kainos smuktelėjo atitinkamai 0,61 ir 0,58 procento. Kiek ženklesniais kainos pokyčiais išsiskyrė „Telia Lietuva“ (+2,24 proc.) ir „Klaipėdos nafta“ (-1,44 procento). Jau pasibaigus prekybai, pirmojo pusmečio rezultatus paskelbė „Panevėžio statybos trestas“ ir „Rokiškio sūris“. „Panevėžio statybos tresto“ pajamos, palyginti su 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu, sumenko net 34,3 proc. (iki 33,1 mln. eurų), o vietoj 0,8 mln. eurų pelno patirtas 11,7 mln. eurų nuostolis. „Rokiškio sūrio“ pajamos išaugo 15,3 proc. (iki 102,8 mln. eurų), o grynasis pelnas – nuo 1,6 iki 2,1 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)