Akcijų indeksai pirmadienį pasiekė rekordinius lygius ir Europoje, ir JAV („Stoxx Europe 600“ +1,39 proc., „S&P 500“ +0,71 proc., „Dow Jones“ +0,36 proc., NASDAQ +0,91 procento). Labiausiai brango sveikatos apsaugos ir technologijų sektoriams priskiriamų bendrovių akcijos. Rinkos dalyviai tikisi, kad pasiektas dalinis susitarimas dėl JAV-Kinijos prekybinių santykių bent kuriam laikui sumažins naujų protekcionistinių priemonių tikimybę.

FED Niujorko banko apklausos dėl verslo sąlygų per ateinantį pusmetį indeksas pakilo į aukščiausią lygį per penkis mėnesius. Kinijos pramonės produkcija lapkritį augo 6,2 proc. metiniu tempu (tikėtasi 5,0 proc.), o mažmeninės prekybos augimas siekė 8 proc. (prognozė – 7,6 procento).

Tiesa, ne visos vakarykštės naujienos buvo geros – Prancūzijoje vykstant viešojo sektoriaus darbuotojų streikui, kelios elektronikos ir rūbų mažmeninės prekybos bendrovės pranešė, kad jų pardavimai nukrito apie 10 proc., o sostinėje Paryžiuje – net 25-30 procentų. Svaro kursas euro atžvilgiu šįryt 9 val. Lietuvos laiku smuktelėjo 0,53 proc. (iki 0,840 svaro už eurą), paaiškėjus, kad Jungtinės karalystės ministras pirmininkas B. Johnsonas inicijuos įstatymo pakeitimą, pagal kurį pereinamasis „Brexit“ periodas negalėtų būti pratęstas ilgiau, negu dabar numatytas 2020 m. pabaigos terminas. Tokiu atveju prekybinis susitarimas su Europos Sąjunga turės būti pasiektas vos per 11 mėnesių.

Baltijos šalių indeksai patraukė aukštyn (OMXV +0,17 proc., OMXT +0,19 proc., OMXR +0,32 procento). 100 tūkst. eurų apyvartą viršijo prekyba „Pro Kapital Grupp“ (+3,47 proc.) ir „Coop Pank“ (-1,79 proc.) akcijomis.

Jau pasibaigus prekybai, latvių farmacininkė „Olainfarm“ (+0,53 proc.) pranešė, kad lapkritį metinis pajamų augimas siekė 14 proc. (iki 14,4 mln. eurų), o sausį-lapkritį gauta 131,2 mln. eurų pajamų – 17 proc. daugiau, negu 2018 m. per tą patį laikotarpį. „Novaturas“ (-0,45 proc.) taip pat jau pasibaigus prekybai paskelbė, kad lapkritį apyvarta siekė 9 mln. eurų – 6 proc. mažiau, negu 2018 m. lapkritį, o aptarnautų klientų skaičius smuktelėjo 18 proc. (iki 11,7 tūkstančių).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)