Dar vakar pasirodė pranešimų kad politikai svarsto laikiną, maždaug 6 savaičių, skolos limito padidinimo sprendimą. Tokiu atveju limitas būtų nukeltas iš spalio 17 d. į lapkričio 22 dieną.

Tiesa, vyriausybės darbas ir toliau išliktų sustabdytas. Tam neprieštarautų ir JAV prezidentas B. Obama, su sąlyga, kad nebus jokių papildomų reikalavimų. Rinkos itin optimistiškai reagavo į šviesą tunelio gale ir kilstelėjo pagrindinius pasaulio akcijų indeksus 2-3 procentais.

Šįryt (9 val. Lietuvos laiku) Azijoje taip pat vyrauja puikios nuotaikos – Japonijos NIKKEI indekso reikšmė didėja 1 proc., Honkongo HANG SENG 1,32 procento. Skolos limito debatai ir toliau išliks dėmesio centre, taip pat rinkos dalyvių dėmesio sulauks JAV bankininkystės sektoriaus milžinai „J.P. Morgan Chase&Co.” ir „Wells Fargo&Co.“.

Ketvirtadienį vykusio D. Britanijos centrinio banko susitikimo metu nuspręsta nekeisti rekordiškai žemos palūkanų normos (0,5 proc.). Taip pat nepakeista ir turto pirkimo programos apimtis, kuri siekia 375 mlrd. svarų sterlingų.

Tokio sprendimo rinkoje laukta, o šįryt kursas svyruoja ties 0,847 svaro sterlingų už eurą. Priminsime, kad D. Britanijos centrinis bankas planuoja žemas palūkanų normas taikyti tol, kol nedarbo lygis pasieks 7 procentus (šiuo metu 7,7 proc.). Banko nariai tikisi, kad tai gali įvykti maždaug 2016 metų paskutinį ketvirtį.

Iki Baltijos šalių rinkų itin palankios investuotojų nuotaikos neatvilnijo (OMXV +0,3 proc., OMXT -0,1 proc.).

Tai nėra labai netikėta, kadangi gana dažnai reakcija į pasaulines nuotaikas būna pavėluota. Vilniaus biržoje daugiausiai dėmesio sulaukė Šiaulių banko vertybiniai popieriai (+1,85 proc., 29 tūkst. eurų). Taip pat investuotojų akiratyje išliko pienininkų akcijos.

Įdomu tai, kad visų pieno sektoriaus bendrovių akcijos brango 1-3 procentais. Rinkos dalyviai nepanikuoja dėl sutrikusio eksporto į Rusiją, be to, šiandien Maskvoje numatytos konsultacijos su Lietuvos delegacija dėl lietuviškų pieno produktų tiekimo į Rusiją atnaujinimo.

Pokalbiai prie derybų stalo leidžia tikėtis daugiau aiškumo, kuris yra būtinas norint geriau įvertinti eksporto sutrikimo į Rusiją įtaką. Per biržą paskelbta, kad „Vilkyškių pieninė“ sausį-rugsėjį gavo 264,4 mln. litų pajamų arba 22 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Vien rugsėjį, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, grupės pajamos padidėjo 29 proc. iki 34,8 mln. litų. Tuo tarpu Taline aktyviausiai prekiauta „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, kurios pigo 1,55 proc. iki 1,91 euro. Apibendrinant, puikios vakarykštės nuotaikos pasaulio rinkose ir teigiami Azijos regiono indeksų pokyčiai leidžia tikėtis optimistinės prekybos sesijos ir Baltijos šalių rinkose.