„Nordea“ sieja su 12 bendrovių

Penktadienį „Nordea Bank Lietuva“ pranešė, kad pradeda platinti obligacijų emisijas, susietas su 12 bendrovių akcijų, kurių vertės turėtų augti dėl Kinijos ekonomikos augimo. Emisijos „Kylanti Kinija” yra dviejų rūšių: „Basic” ir „Extra”. 

„Pasirinkus obligaciją “Kylanti Kinija” svarbus vaidmuo tenka akcijų krepšelį sudarančioms bendrovėms. Jų vertėms augant augs ir investuotojo uždirbama grąža. Obligacijos krepšelį sudaro ne tik Kinijos, bet ir Vakarų valstybių bendrovių akcijos, kurių veikla glaudžiai susijusi su Kinijos vidaus paklausos augimu. Kinijos augimo tempai ir toliau išlieka sunkiai palyginami su kuria nors kita pasaulio valstybe, o Pietų Korėjoje pramonės gamybos apimtys jau pasiekė prieš krizę buvusį lygį. Dėl to besivystančių šalių vartotojai tapo vienu iš svarbiausių ekonominio augimo variklių, o jų įtaka pasauliniam vartojimui jau ryškiai viršijo JAV vartotojų indėlį”, - sakė „Nordea Bank Lietuva“ Investavimo produktų projektų vadovas Modestas Plakys.

Obligacija „Kylanti Kinija“ susieta su 12 įvairių bendrovių akcijomis – 4 Kinijos („China Life Insurance Co“, CNOOC Ltd, „Petrochina“, „Bank of China“ ir „China Mobile“) ir 8 tarptautinėmis bendrovėmis („Samsung“,„KONE“, „Wharf Holdings“, „Nokia“, „LM Ericsson“, „Caterpillar“ ir „Toyota Motor“). „Nordea Suomija“ analitikai šių bendrovių krepšelį pasirinko atsižvelgdami į bendrovių ilgalaikės grąžos potencialą, kuriam vieną didžiausių impulsų turėtų suteikti vystymasis Kinijos rinkoje.

Pasak M. Plakio, link Kinijos slenkasi pasaulinės ekonomikos centras. Ši šalis pakankamai greitai nusikratė neigiamų finansų krizės padarinių: krentant eksporto apimtims, pagrindiniu Kinijos augimo šaltiniu tapo viešojo sektoriaus investicijos. Šalies valdžia sugebėjo aiškiai perteikti, kad vienas iš jos tikslų yra pasiekti ekonominį augimą, pagrįstą ne tik pramonės gamyba, bet ir privačiu vartojimu bei paslaugų sektoraus augimu.

„Kylanti Kinija“ Basic obligacijų įsigijimo kaina svyruoja apie 100 proc. pradinės obligacijos vertės, „Kylanti Kinija“ Extra kaina - apie 110 proc. pradinės vertės. Abiejų rūšių obligacijų terminas - 5 metai. Pasibaigus obligacijos terminui „Basic“ turėtojas uždirbs 70 proc. akcijų krepšelio prieaugio, o „Extra“ - 140 proc. prieaugio. Jei akcijų krepšelio vertė sumažės obligacijos gyvavimo termino pabaigoje, abiejų obligacijų emisijų pirkėjai atgaus investuotą pradinę sumą, tačiau „Extra“ obligacijų pirkėjai neteks apie 10 proc. investicijų - tai yra sumokėtos rizikos priemokos dalies. Minimali investavimo suma tik eurais - 1000 eurų.

Obligacijas bus galima parduoti anksčiau nei po 5 metų antrinėje rinkoje už rinkos kainą. Obligacijų įsigijimas truks iki kovo 11 dienos. Paskutinis išpirkimas – 2015 metų kovo 12 dieną. Obligacijų galima įsigyti visuose „Nordea Bank Lietuva“ klientų aptarnavimo padaliniuose.

SEB – su 15 bendrovių ir žemės ūkio žaliavų krepšeliu

SEB bankas praneša, kad nuo vasario 17 dienos pradės platinti keturias obligacijų emisijas. Dvi iš jų bus susietos su Kinijos, Honkongo ir Taivano įmonių akcijomis. Trečiosios ir ketvirtosios emisijos obligacijų pelningumas priklausys nuo žemės ūkio žaliavų krepšelio vertės pokyčio. Už vienos iš emisijų obligacijas investuotojams kasmet bus mokamos garantuotos 3,3 proc.
metų palūkanos. Investuotojai, norintys gauti daugiau pelno už akcijų ar žaliavų pokyčius, galės rinktis kitas obligacijų emisijas, platinamas litais ir eurais. Naujos obligacijos bus platinamos iki kovo 4 dienos.

„Kinijos ekonomikos augimas pernai pasiekė dviženklį skaičių. Ši šalis yra viso pasaulio ekonomikos atsigavimo priešakyje. Valstybės ekonomikos skatinimo planai, vidaus vartojimo didėjimas ir atsigaunančios eksporto rinkos gali turėti teigiamą įtaką šios šalies ekonomikos augimui ir 2010 metais. Tuo tarpu žemės ūkio žaliavų kainos kyla, jei rinkoje yra šių produktų trūkumas. Dėl ribotų žemės išteklių ir didėjančio gyventojų skaičiaus bei atsigaunančio vartojimo investicijos į žaliavas yra patrauklios investuotojams“, – sakė SEB banko Finansų rinkų departamento direktoriaus pavaduotojas Evaldas Čepulis.

Anot jo, investuotojus turėtų sudominti ne tik galimybė gauti pelno už Kinijos įmonių akcijų ar žaliavų krepšelio padidėjusią vertę, bet ir, pasirinkus vieną iš platinamų emisijų litais, trejus metus gauti garantuotas 3,3 proc. metų palūkanas. Pasirinkę šias obligacijas, investuotojai iš anksto žinos, kiek mažiausiai jie gaus pelno, be to, turės galimybę gauti ir papildomo pelno, jei Kinijos įmonių akcijų kainos kiltų.

Garantuotos palūkanos bus išmokamos kasmet, neatsižvelgiant į akcijų, su kuriomis susietos obligacijos, vertės pokyčius.

Trejų metų trukmės obligacijų, susietų su Kinijos akcijomis, bus galima įsigyti po 100 litų. Pirmosios emisijos tikėtina investavimo koeficiento reikšmė yra 35 proc., antrosios – 205 procentai. Už pirmosios emisijos obligacijas bus mokamos 3,3 proc. metų palūkanos, apskaičiuojamos nuo nominaliosios obligacijų vertės ir išmokamos kasmet, neatsižvelgiant į akcijų krepšelio vertės pokyčius.

Šios obligacijos susietos su 15 Kinijos įmonių akcijų krepšeliu. Įmonės, nuo kurių akcijų vertės pokyčių priklausys obligacijų pelningumas, yra vienos pirmaujančių ne tik Kinijos, bet ir kitų besivystančių Azijos šalių energetikos, finansinių paslaugų, telekomunikacijų, infrastruktūros plėtros ir pramonės srityse.

Kitos dvi emisijos, susietos su žemės ūkio žaliavų krepšeliu, bus platinamos po 100 litų ir 105 eurus. Emisijos litais tikėtina investavimo koeficiento reikšmė yra 75 proc., emisijos eurais – 80 procentų. Žemės ūkio žaliavų krepšelį sudaro 6 žaliavos: kviečiai, sojų pupelės, kukurūzai, kava, medvilnė ir kakava.

Obligacijų nuo vasario 17 dienos bus galima įsigyti SEB banko klientų aptarnavimo padaliniuose ar naudojantis internetu. Prieš priimant sprendimą investuoti į šias obligacijas, klientams siūlome susipažinti su obligacijų emisijų prospektu ir gauti išsamesnės informacijos apie šių finansinių priemonių ypatumus, naudą ir rizikos veiksnius. Tai galima padaryti visuose SEB banko klientų aptarnavimo padaliniuose ar banko interneto svetainėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją