Pagrindinis veiksnys, sąlygojęs tokias teigiamas investuotojų nuotaikas, buvo išgaravusi rizika dėl praeitą savaitę kilusios karinės įtampos artimuosiuose rytuose bei suirutės Portugalijos finansiniame sektoriuje.

Taip pat pirmadienį paaiškėjo, kaip pasikeitė euro zonos pramonės produkcijos apimtys. Remiantis duomenimis, gegužės mėnesį pastarasis rodiklis fiksavo neigiamą 1,1 proc. pokytį, tuo tarpu apžvalgininkai prognozavo, kad rodiklis sumažės iki -1,2 proc. Nors pramonės gamyba ir sulėtėjo euro zonoje, tačiau tai stipriai nepaveikė vyraujančių teigiamų nuotaikų Europoje.

Kiek silpnesnės, tačiau taip pat teigiamos, nuotaikos buvo jaučiamos ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Po didžiausio savaitinio (-0,91 proc.) vertės koregavimosi per pastaruosius tris mėnesius, pirmadienį indeksas S&P 500 fiksavo teigiamą 0,48 proc. prieaugį. Šio indekso vertę stumtelėjo jo sudėtyje esančių finansų bei interneto sektorių įmonių vertės šuoliai, paskelbus geresnius nei tikėtasi veiklos rezultatus.

Taip pat antradienį sulauksime daugiau svarbesnių makroekonominių rodiklių iš euro zonos ir JAV. Vokietijoje paaiškės ZEW instituto indeksai, kurie apibrėžia esamą bei numatomą verslo aplinkos situaciją. Remiantis prognozėmis, tiek esama, tiek ateities perspektyva yra vertinama mažėjančia tendencija, todėl tai gali turėti neigiamos įtakos šios dienos prakybos sesijai Europoje.

Tuo tarpu JAV bus paskelbti birželio mėnesio mažmeniniai pardavimai bei Niujorko FED‘o gamybos sektoriaus indeksas. Pirmasis rodiklis turėtų išaugti, o antrasis – susitraukti. Todėl šiandien šalyje po vakar dienos gali būti jaučiamos kiek apslūgusios optimistinės investuotojų nuotaikos.

Valiutų rinkos

Pirmadienio EUR/USD valiutų poros kursas nedaug pakilo 0,12 proc. iki 1,3620 ribos, o svyravimo intervalas siekė 0,32 proc. tai yra nuo 1,3597 iki 1,3642. Pirmadienį ECB prezidentas Mario Draghi vykusioje konferencijoje užsiminė, kad stipri regiono valiuta nėra teigiamas ženklas ir dalinai trukdo saikingam infliacijos lygio kilimui, taip pat stipri valiuta kenkia euro zonos valstybėms, kurių ekonomikos gyvavimas paremtas eksportu.

Todėl pirmadienio kalbos apie euro zonos ekonomikos skatinimą jau nebestebino investuotojų – nes ši informacija jau yra įvertinta EUR/USD valiutų kurse. Taip pat šiandien prasideda dvi dienas truksiantis FED‘o vadovės posėdis JAV kongrese. 

Dauguma investuotojų tikisi, kad banko prezidentė duos užuominų kada bankas pradės kelti bazinę palūkanų normą pirmą kartą nuo 2006 metų. Antradienio ryte EUR/USD valiutų santykis išliko beveik nepasikeitęs nuo pirmadienį buvusio ir laikosi ties 1,3620. Tikėtina, kad antradienį didesnių svyravimų EUR/USD valiutų kurse sulauksime prasidedant FED‘o prezidentės kalbai, o svyravimai priklausys nuo užuominų, kaip greitai bus keičiama bazinė palūkanų norma.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienis Baltijos akcijų rinkose prasidėjo indeksui Baltic Benchmark koreguojantis -0,21 proc. ir dienos prekybai pasiekiant vos 277,8 tūkst. eurų apyvartą. Tiesiogine to žodžio prasme į Baltijos akcijų rinkas atėjo atostogų metas.

Bendrai skaičiuojant dienos metu buvo sudaryti 289 sandoriai ir vieno sandorio vidutinė vertė siekė beveik 1 tūkst. eurų. Taline (-0,19 proc.) aktyviausiai prekiauta „Tallink Grupp“ pozicijoje, akcijos vertę kilstelint 0,27 proc. (iki 0,75 eur./vnt.) ir pasiekiant 61,7 tūkst. eurų apyvartą; Rygoje (0,54 proc.) „Olainfarm“ bendrovės akcijomis, jų vertei nukrentant 0,62 proc. ir perleidžiant vertybinių popierių už 18,8 tūkst. eurų; Vilniuje (-0,07 proc.) pasižymėjo „Vilkyškių pieninė“ investuotojams suprekiaujant už beveik 20 tūkst. eurų ir kilstelint akcijos vertę 0,49 proc.

Antradienį „Olympic Entertainment Group“ paskelbė apie veiklos rezultatus, kurie rodo, kad II ketv. pajamos išaugo 10,1 proc., o pajamos per pirmuosius šešis šių metų mėnesius padidėjo 8 proc. Tokia informacija turėtų šiandienos prekybos metu padidinti aktyvumą šioje pozicijoje bei teigiamai paveikti akcijos kainą.