Manoma, kad artimiausiu metu JAV gerokai šoktels viruso aukų skaičius, dabar viršijantis 3,5 tūkst. (iš jų – apie 2,5 tūkst. Niujorke). Penktadienį smuktelėjo visi pagrindiniai JAV akcijų indeksai („S&P 500“ -1,51 proc., „Dow Jones“ -1,69 proc., NASDAQ -1,53 procento). Paskelbta JAV darbo rinkos ataskaita rodo, kad užimtumas šalyje sumažėjo pirmą kartą nuo 2010 m., o nedarbas pakilo nuo 3,8 iki 4,4 procento. Darbo vietų, dar prieš vyriausybei įvedant griežtas kovos su koronavirusu priemones (ataskaita apima tik kovo pradžią), sumažėjo 701 tūkst. (prognozuotas 100 tūkst. kritimas). Manoma, kad nedarbas JAV artimiausiu metu pasieks 10 procentų.

Ne ką geresnė situacija ir Europos šalių darbo rinkose – paraiškas bedarbio pašalpoms gauti pateikė milijonas Didžiosios Britanijos piliečių, o Austrijoje nedarbas pasiekė aukščiausią lygį nuo antrojo pasaulio karo. Vilties suteikia faktas, labiausiai viruso paveiktose šalyse situacija pamažu gerėja – per dieną užregistruotų viruso aukų skaičius sumažėjo Prancūzijoje ir Ispanijoje, o Italijoje buvo mažiausias per pastarąsias dvi savaites.

Brent“ tipo naftos kaina penktadienį po 21 proc. šuolio praėjusią dieną pakilo dar beveik 14 proc. (iki 34,11 JAV dolerio už barelį), pasirodžius žinioms, kad pirmadienį OPEC ir trečiosios šalys surengs virtualų susitikimą gavybos mažinimui aptarti. Neįvardintų šaltinių teigimu, Rusija sutinka sumažinti gavybą 1 mln. barelių per dieną, jei prie susitarimo prisijungtų ir JAV. Tiesa, derybos, panašu, bus komplikuotos – savaitgalį Rusija ir Saudo Arabija susikirto dėl to, kas kaltas dėl žlugusio susitarimo.

OMXB indeksas penktadienį smuktelėjo ketvirtą kartą per pastarąsias penkias dienas (-0,24 proc.), bendra apyvarta siekė 1,15 mln. eurų. Aktyviausiai prekiauta perkėlimo paslaugas teikiančios „Tallink Grupp“ akcijomis – sudaryta 338 sandorių už 243,2 tūkst. eurų, kaina smuktelėjo 0,96 proc. (iki 0,616 euro už akciją). Bendrovė paskelbė, kad keleivių skaičius kovą nukrito 59,3 proc., o krovinių išaugo 7,7 procento. Atitinkami pirmojo ketvirčio augimo rodikliai -15,6 proc. ir +7,0 procento.

„Tallinna Sadam“ (+0,32 proc.) pranešė, kad gegužės 12 d. turėjęs vykti visuotinis akcininkų susirinkimas dėl COVID-19 pandemijos atšaukiamas, o nauja data bus paskelbta vėliausiai iki birželio pradžios. Tuomet turėtų būti pateiktas ir naujas pasiūlymas dėl dividendų (vietoje kovo 13 d. valdybos pateikto pasiūlymo išmokėti 0,151 euro už akciją dividendus).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)