Artėjant trečiadienį vyksiantiems parlamento rinkimams Nyderlanduose, Europos šalių akcijų indeksai vakar šiek tiek ūgtelėjo („Stoxx Europe 600“ +0,38 procento).

Kraštutinės dešinės pažiūrų politiko G. Wilders vadovaujama Laisvės partija apklausose užima antrąją vietą po dabartinio premjero M. Rutte konservatorių partijos. JAV ir šįryt Azijoje akcijų indeksų pokyčiai artimi nuliui. JAV vyriausybės 10-ies metų vertybinių popierių pelningumas pakilo penkiais baziniais punktais ir pasiekė aukščiausią lygį šiais metais (2,63 procento).

Šiandien ir rytoj vyks antrasis šiais metais FED posėdis.

Po daugybės prognozes viršijusių ekonominių duomenų palūkanų normų kėlimas jau yra įskaičiuotas į vertybinių popierių kainas ir JAV dolerio kursą, todėl rinkos reakcija, tikėtina, bus santūri.

Investuotojai stengsis įžvelgti užuominų dėl tolimesnių FED sprendimų. Šiuo metu dauguma analitikų tikisi, kad palūkanų normos 2017 m. bus didinamos tris kartus. Šią savaitę taip pat posėdžiaus Anglijos ir Japonijos bankai, iš jų pinigų politikos pokyčių nesitikima.

Paskelbti duomenys rodo, kad metų pradžia kol kas itin sėkmingai klostosi Kinijos ekonomikai – per sausį-vasarį pramonės produkcija paaugo 6,3 proc., o mažmeninės prekybos pardavimai – 9,5 proc., palyginti su tuo pačiu 2016 m. laikotarpiu.

Škotija organizuos referendumą dėl išstojimo iš Jungtinės Karalystės. Šalies pirmoji ministrė N.
Sturgeon pranešė, kad netrukus bus pradėti teisiniai procesai, siekiant suorganizuoti referendumą 2019 m. pavasarį. Nors šalis dar visai neseniai (2014 m.) nusprendė likti Jungtinės Karalystės dalimi, pasak N. Sturgeon, nuo tada sąlygos pasikeitė iš esmės.

Škotija referendume dėl "Brexit" balsavo už pasilikimą Europos Sąjungoje. Th. May vyriausybė planuoja paskutinę kovo savaitę aktyvuoti 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį dėl išstojimo iš Bendrijos.

Baltijos šalių biržose indeksų kryptys išsiskyrė (OMXV -0,34 proc., OMXT +0,43 proc., OMXR +0,65
procento). 100 tūkst. eurų apyvartą vakar viršijo keturios bendrovės („Silvano Fashion Group“, Šiaulių
bankas, „Olainfarm“ ir „Tallink Grupp“). Šiaulių banko akcijos atpigo 0,98 proc., per pastarąsias tris
prekybos sesijas – jau 4,5 procento.