Naujausios FED makroekonomikos rodiklių prognozės 2013-2016 laikotarpiui turėtų rodyti toliau mažėsiantį nedarbo lygį, šiek tiek didesnę infliaciją ir simboliškai, bet visgi vangiau augančią šalies ekonomiką. Mes laukiame nedidelio, maždaug 10 mlrd. JAV dolerių, QE3 apimčių mažinimo. FED priimdami sprendimą nesirems vien tik darbo rinkos duomenimis (naujų darbo vietų liepą ir rugpjūtį sukurta mažiau, negu prognozuota)! , o veikiau bendra makroekonomikos situacija JAV, kuri yra akivaizdžiai gerėjanti. Nekilnojamo turto rinka toliau rodo teigiamus požymius, mažmeninės prekybos apyvarta kiekvieną mėnesį vis didėja, nedarbo lygis smunka, ISM paslaugų ir gamybos sektoriaus rodikliai „įsitvirtinę“ virš 50 punktų ribos, rodančios sektorių plėtrą ir t.t. QE3 mažinimas veikiausiai turėtų tik trumpalaikę neigiamą įtaką akcijų rinkoms ir teigiamą įtaką JAV doleriui.

Tuo tarpu vakar akcijų rinkų kryptis JAV ir Europoje buvo skirtinga. JAV biržų indeksų reikšmės kilo 0,23-0,7 proc., Europoje EURO STOXX smuktelėjo 0,13 proc. nepaisant puikaus Vokietijos ZEW instituto verslo lūkesčių rodiklio, kuris didėjo labiau, negu tikėtasi. Rugsėjį lūkesčiai gerėjo, o rodiklis ūgtelėjo nuo 42 iki 49,6 punkto. ZEW instituto verslo lūkesčių rodiklis rodo Vokietijos investuotojų lūkesčius dėl ekonomikos ir yra apskaičiuojamas apklausiant finansų sektoriaus darbuotojus. FED sprendimo belaukiant Azijoje vyrauja palankios nuotaikos (9 val. Lietuvos laiku NIKKEI +1,30 proc., HANG SENG +0,04 proc.).

Baltijos šalių rinkos neišsiskyrė iš bendro Europos konteksto, kur vyravo nežymiai neigiamos nuotaikos. OMXV ir OMXT indeksų reikšmės smuktelėjo po 0,4 proc., o apyvartos buvo mažesnės už vidutines ir kiekvienoje iš biržų siekė apytiksliai po 200 tūkst. eurų. Dėl nedidelio aktyvumo išskirti atskiras bendroves gana sunku. Visgi didžiausiu brangimu Vilniaus biržoje pasižymėjo TEO LT (+0,91 proc.), didžiausia apyvarta pasiekta „City Service“ (52 tūkst. eurų), o labiausiai pigo „Linas Agro Group“ vertybiniai popieriai (-1,37 proc., 26 tūkst. eurų). Taline aktyviai prekiauta „Tallink Grupp“ akcijomis (-0,38 proc.), kurių perleista už 82 tūkst. eurų. Vakar vykusio „Tallink Grupp“ neeilinio akcininkų susirinkimo metu pritarta dienotvarkei numatytiems klausimams – stebėtojų tarybos pasikeitimui ir siūlymui nuo 2014 m. sausio 1 dienos įstatinį kapitalą per 3 metus siekti padidinti 25 mln. eurų iki 429 mln. eurų. Tačiau ! akcijų pigimas veikiausiai nesusijęs su akcininkų susitikimo metu priimtais sprendimais ir yra daugiau bendros rinkų krypties atspindys. Vakar taip pat priimti sprendimai dėl vadovybės pokyčių LESTO ir „Lietuvos energijos gamyba“ valdyboje ir generalinio direktoriaus postuose. Tai nėra netikėta, todėl reakcijos rinkose neturėtume matyti. Apibendrinant, kol esminių naujienų Baltijos šalių rinkose nėra, investuotojai linkę dairytis į pasaulinių rinkų tendencijas, kur vyrauja FED sprendimo laukimo nuotaikos. Sprendimas dėl QE3 apimčių neabejotinai lems artimiausių dienų akcijų rinkų pokyčius.