Tam įtakos turėjo tiek trečiadienio FED vadovės J. Jelen komentaras dėl galimo palūkanų normų kėlimo gruodžio mėnesį, tiek techninė korekcija (nuo rugsėjo 29 d. indekso reikšmė buvo pakilusi net 12 procentų).

Už Atlanto indeksų reikšmės, investuotojams belaukiant JAV darbo rinkos duomenų, beveik nepasikeitė („Dow Jones“ -0,02 proc., „S&P 500“ -0,11 proc.) ir tebėra arti pastarųjų 3 mėnesių aukštumų. Bankų akcijų kainų ralis atsvėrė farmacijos sektoriaus bendrovių pigimą. Lietuvos bendrovės „Sanito“ savininką – farmacijos gigantą „Valeant“ – toliau krečia apskaitos skandalas. Vakar šios bendrovės akcijų kaina nusirito dar 14 proc., o nuo rugpjūčio pradžios jos akcijos yra netekusios jau 70 proc. anksčiau turėtos vertės.

Pagrindinis šios dienos įvykis – JAV naujų darbo vietų kūrimo duomenys, kurie bus skelbiami 15:30 val. Lietuvos laiku. Agentūros „Bloomberg“ apklausti analitikai prognozuoja, kad per spalį buvo sukurta 182 tūkst. naujų darbo vietų, o nedarbo lygis sumažėjo nuo 5,1 proc. iki 5 procentų. Primename, kad per rugsėjį buvo sukurta 142 tūkst. naujų darbo vietų. JAV obligacijų pajamingumas po trečiadienio FED vadovės komentaro nuosekliai didėja – šiuo metu jis siekia 2,231 procento.

Rinkos dalyviai spekuliuoja, kad bazinių palūkanų normų didinimo gruodį tikimybė perkopė per 50 proc. ir FED sprendimas didžiąja dalimi priklausys nuo šiandieninių ir sekančių, t. y. gruodžio 4 dienos, darbo rinkos duomenų. Visų 3 Baltijos šalių bendrovių akcijos pigo (OMXV -0,03 proc., OMXR -0,60 proc., OMXT -0,49 procento). Pardavėjai toliau smukdė „Šiaulių banko“ (-1,64 proc.) akcijų kainą, tačiau jų aktyvumas buvo gerokai sumažėjęs, o kaina krito mažiau palyginti su už-vakar.

Kita vertus, Latvijos banko „Citadele“ pirminio viešojo siūlymo platinimo pratęsimas nereiškia, kad investuotojų susidomėjimo visiškai nebūta, o greičiau tai, kad paklausa buvo mažesnė nei laukta. Dėl to, tikimybė, kad emisija visgi bus išplatinta išlieka.

Klaipėdos nafta“ (-0,28 proc.) paskelbė spalio mėnesio krovos ir pajamų rezultatą. Naftos produktų buvo perkrauta 7,2 proc. daugiau negu praėjusių metų spalį.

Iš viso per dešimt mėnesių buvo perkrauta 5,2 mln. tonų naftos produktų arba 18,8 proc. daugiau negu pernai, o didesnę krovą lėmė išaugusi AB „Orlen Lietuva“ krova bei pritraukti nauji klientai. Bendrovės pajamos iš naftos terminalo ir Subačiaus kuro bazės buvo 2,7 mln. eurų, t. y. beveik tiek pat kiek pernai, o sausio-spalio mėn. pajamos buvo 33,1 mln. eurų arba 23 proc. didesnės negu praėjusias metais.

Talino biržoje vakar trečiojo ketvirčio rezultatus pristatė nekilnojamo turto vystymo bendrovės „Arco Vara“ ir „Nordecon“.

„Arco Vara“ trečiąjį ketvirtį gavo 2,1 mln. eurų pajamų arba 79 proc. daugiau, tačiau grynasis pelnas dėl pernai gautų vienkartinių pajamų smuko dvigubai – iki 172 tūkst. eurų. „Nordecon“ pajamos sumažėjo 17,1 proc. – iki 44 mln. eurų, o grynojo pelno gauta 2 mln. eurų arba 12,6 proc. mažiau negu trečiąjį ketvirtį pernai.