Antradienį didžiausia apyvarta galėjo pasigirti "Šiaulių banko" (SAUB) akcijos, kurių buvo perparduota už 903 tūkst. litų, o kaina pakilo vienu centu iki 1,76 lito. Didioji dalis apyvartos buvo sukaupta kelių stambių sandorių dėka.

Panašu į tai, kad artėjant ketvirčio rezultatams rinkoje persiskirsto stambesni akcininkai. Per pirmas dvi šios savaitės prekybos sesijas stambiais sandoriais buvo perpirkta beveik 700 tūkst. akcijų arba 1,3 proc. banko įstatinio kapitalo. Tokius investuotojų veiksmus turėtų skatinti artėjantis trijų ketvirčių veiklos rezultatų skalbimas bei naujos emisijos platinimas.

Gali būti, kad didieji akcininkai kaupia pinigus naujos emisijos įsigijimui ir dalį savo turimų akcijų parduoda rinkoje. Bankas ketina išplatinti 3,25 mln. akcijų, kurių nominali vertė yra 1 litas, tačiau jos bus platinamos po 1,7 lito.

Antradienį maksimaliu kainos augimu pasižymėjo "Lietuvos energijos" (ENRG) akcijos, kurių kaina pakilo beveik 11 proc. iki 2,14 lito taško, o apyvarta, eliminavus visą akcijų pasiūlą, siekė 136,3 tūkst. litų.

Kainos šoktelėjimą iššaukė paskleista naujiena, kad bendrovė iš naujo įvertiną savo turtą ir tai leis bendrovei padidinti gaunamą pelną ateinančiais metais iš energijos paskirstymo. Taip yra todėl , kad bendrovės pelningumas yra skaičiuojamas įvertinant jos turtą, kuris atlikus vertinimą gali išaugti nuo 2 iki 3,7 karto.

Perdavusi planuojamus 8,8 mlrd. kWh elektros energijos, "Lietuvos energija" iš šios veiklos 2005 metais gautų 221 mln. litų pajamų bei uždirbtų 39,9 mln. litų grynojo pelno. Įmonės pelnas skaičiuojamas nuo 458,8 mln. litų perdavimo veikloje naudojamo turto, taikant 8,7 proc. pelno normą (10 metų Vyriausybės vertybinių popierių palūkanos plius 3 proc. punktai). Verta pastebėti, kad šiuos metus bendrovė tikisi baigti su 12,8 mln. litų pelnu.

Toks galimas veiklos pelningumo padidėjimas kitais metais paskatino investuotojus imtis aktyvesnių veiksmų, tačiau reikia įvertinti tai, kad jau šiais metais turi būti uždarytas pirmas Ignalinos atominės elektrinės reaktorius. Tai lems, kad eksportuojamos "Lietuvos energijos" elektros kiekis sumažės praktiškai per pus, o tai iššauks pajamų mažėjimą iš šios veiklos. Kyla klausimas ar sumažėjusios pajamos iš eksporto bus padengtos padidėjusiomis pajamomis vietinėje rinkoje už energijos paskirstymą.

Įdomių naujienų jau pasibaigus prekybos sesiai paskelbė "Vilniaus baldai" (VBK). Bendrovė šiais metais ketina investuoti į naują baldų fabriką ne planuotus 10 mln. litų, o dvigubai daugiau. Be to bendrovės vadovas pareiškė, kad po tokių investicijų VBK gamybiniai pajėgumai išaugs gerokai daugiau nei 40 proc. - tiek buvo skelbta anksčiau, kai buvo ketinta investuoti ženkliai mažiau. Naujasis bendrovės fabrikas turėtų pilnu pajėgumu pradėti dirbti po metų.

Tuo tarpu antradienį bendrovės akcijų kaina smuktelėjo net 6,8 proc. iki 27,03 lito, o apyvarta siekė 75,7 tūkst. litų. Tikėtina, kad po tokių naujienų prekyba bendrovės akcijomis artimiausiu metu turėtų suaktyvėti.

JT finansų analitikas Marius Dubnikovas

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 331676).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją