Prieš išeidami atostogų vietos investuotojai skuba atsikratyti į vidaus rinką orientuotų kompanijų vertybiniais popieriais, nes prastėjant šalies ekonominei situacijai šis sektorius kelia daugiausiai nerimo. Atlaisvinami pinigai nukreipiami į verslo ciklo pokyčiams atsparesnes šakas, iš kurių tikimasi geriausių antro ketvirčio veiklos rezultatų. Investicijų tenka ir bendrovėms, kurios paskutiniu metu lepino rinką pozityviomis naujienomis, kaip pavyzdžiui „Invalda“ ar „Agrowill Group“.

Per sesiją iš viso atpigo 12, pabrango 9 pozicijos, tačiau biržos indekso OMX Vilnius reikšmė nesikeitė dėl brangusių didelės kapitalizacijos „Lifosos“ ir energetikos įmonių akcijų. Akcijų apyvarta siekė 3,77 mln. litų, buvo sudaryti 842 sandoriai.

Biržos lyderio pozicijas užtikrintai išlaiko „Lifosos“ (LFO1L) vertybiniai popieriai. Antradienį vienu metu nemažas kiekis šios bendrovės akcijų buvo perkamas per užsienio tarpininką, kuris galbūt atstovavo institucinius investuotojus. Pajutusios galimą ryklio pasirodymą šioje pozicijoje „Lifosos“ akcijų nusipirkti suplaukė ir smulkesnės rinkos žuvelės. Ši aplinkybė bematant apvertė aukštyn kojom situaciją rinkoj, kuri pusę sesijos krypo kurso korekcijos link.

„Lifosos“ akcijos pabrango 1,35 proc. iki 89,2 lito, o apyvarta siekė 1,3 mln. litų. Tikėtina, kad užsienio rinkose išliekantis didelis dėmesys žaliavoms ir laukiami geri bendrovės antro ketvirčio veiklos rezultatai investuotojus nepaliks abejingais „Lifosos“ akcijoms ir artimiausiu metu.

Ūkio banko (UKB1L) akcijų buvo perleista už 972 tūkst. litų, o kaina smuko 2,46 proc. iki 2,77 lito. Neigiamai bankų akcijas veikia niūrios nuotaikos užsienio rinkose, kur vis dar tvyro daug netikrumo dėl būsimų finansinio sektoriaus rezultatų. Atsiliepia ir laukiamas palūkanų normų kėlimas, kurio dėl aukštų naftos kainų bei kylančios infliacijos iš Europos centrinio banko tikimasi dar šią savaitę. Be to, investuotojai su nerimu laukia bankų antro ketvirčio veiklos rezultatų po to, kai Lietuvos banko duomenys parodė, kad šiemet gyventojai ima vis mažiau vartojimo ir būsto paskolų.

Antradienį gan aktyviai prekiauta šiaip jau ne itin likvidžiomis „Agrowill Group“ (AVG1L) akcijomis, jų apyvarta siekė 332 tūkst. litų, o kaina kilstelėjo 0,16 proc. iki 6,16 lito. Bendrovių grupė dar prieš prekybą pranešė, kad pradėjo antrinės įmonės Moldovoje registravimą. Per artimiausius dvejus metus Moldovoje „Agrowill Group“ augalininkystės ir pienininkystės vystymui ketina supirkti iki 5000 ha juodžemio žemės, kuri laikoma dvigubai derlingesne nei Lietuvoje.

Tačiau, atrodo, kad konsoliduojant žemę bendrovė gali susidurti su tam tikrais sunkumais, nes Moldovoje vienas žemės savininkas vidutiniškai valdo apie 1 ha žemės – triskart mažiau nei Lietuvoje, todėl, siekiant įsigyti 5000 hektarų žemės, gali tekti sudaryti 5000 sutarčių. Be to, „Agrowill Group“ paskelbė, kad šiuo metu Rusijoje nagrinėja 3 bendrovių, kurios užsiima išskirtinai augalininkyste, įsigijimo galimybes, iš kurių mažiausia bendrovė apdirba 11 tūkst. ha žemės.

 „Agrowill Group“ birželio mėnesį buvo pranešusi net apie du pirkinius – iš pirmo žvilgsnio gana dėkinga kaina mėnesio pradžioje buvo sutarta dėl vienos didžiausių Estijos pieno gamybos kompanijų „Polva Agro“, o mėnesio pabaigoje - vienos moderniausių Lietuvoje žemės ūkio bendrovių „Grūduva“ įsigijimo. Kita vertus, abiejų šių bendrovių santykinis veiklos efektyvumas jau, atrodo, yra pasiekęs ir netgi pralenkęs ir pačios „Agrowill Group“ įmonių vidurkį.

Nieko keista, kad pozityvių naujienų pažėrusios bendrovės akcijos sulaukė didesnio pirkėjų dėmesio biržoje. Tiesa, gali būti, kad ūgtelėjusia paklausa naudojasi „Agrowill Group“ akcijų per IPO pirkę ir jau 20 proc. prieaugį skaičiuojantys skandinavų instituciniai investuotojai, ir tai neleidžia akcijų kaina stipriau ropštis aukštyn.

Invaldos“ (IVL1L) akcijų buvo perleista už 251 tūkst. litų, o kaina pasistiebė į viršų 2,25 proc. iki 16,81 lito. Pirkėjus šioje pozicijoje išjudino bendrovės paskelbti planai per tris artimiausius metus akcininkams išmokėti 127,7 mln. litų (vertinant pagal dabartinį akcijų skaičių - 3 litus vienai akcijai). Išmokos akcininkams apimtų dividendus, per savų akcijų supirkimą išmokamas lėšas bei kitas išmokas. Be to, sujudimą biržoje pakurstė ir pasirodę gandai, kad įmonės kontroliuojamas „Sanitas“ užsienio interesantams gali būti parduotas dar šių metų rugpjūtį. Iki šiol „Invalda“ demonstruodavo sugebėjimą rasti pirkėjus savo vystomiems projektams ir gauti gana gerą kainą, todėl ko nors panašaus investuotojai tikisi ir artimiausiu metu.

Apranga“ (APG1L) paskelbė, kad grupės tinklo apyvarta šių metų birželio mėnesį sudarė 37 mln. litų, ir buvo 21,5 proc. didesnė nei pernai. Tuo tarpu „Aprangos“ apyvarta gegužę sudarė 39 mln. litų ir buvo 28,8 proc. didesnė nei pernai gegužę. 2008 metų sausio - birželio mėnesiais „Aprangos“ apyvarta sudarė 233,6 mln. litų, ir padidėjo 27,6 proc. lyginant su 2007 metų tuo pačiu laikotarpiu.

Reikia konstatuoti, kad „Aprangos“ drabužių pardavimo augimo tempai lėtėja, tačiau išlieka pakankamai spartūs. Atrodo, kad dar prieš pranešimą akcijas aktyviai pardavinėję rinkos dalyviai tikėjosi prastesnio rezultato, atsižvelgiant į laisvadienius bei ne itin dėkingus birželio mėnesio orus. „Apranga“ šiemet planuoja 580 mln. litų konsoliduotus pardavimus. Kol kas apyvartos augimo tempas šiek tiek atsilieka nuo planų, tačiau reikia pasakyti, kad didelės dalies pardavimų tikimasi metų pabaigoje, atidarius parduotuves statomuose Vilniaus „Panoramos“ (11) ir Šiaulių „Akropolio“ (5) prekybos centruose.

JT finansų makleris Andrius Adomkus

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją