Tačiau tai neįpūtė optimizmo investuotojams, matant augančią grėsmę iš Kinijos.

Per vakar dieną Stoxx Europe 600 indeksas susitraukė -1,26 proc., o nuo metų pradžios jo vertė jau yra kritusi -3,1 proc. Už Atlanto vakar dieną buvo paskelbta daug svarbių makroekonominių rodiklių. Praeitų metų gruodžio mėnesį privačiame sektoriuje dirbančių skaičius stipriai išaugo. Buvo tikėtasi, kad šis rodiklis mažės nuo 217 tūkst. iki 198 tūkst., tačiau reali situacija parodė net 18,4 proc. teigiamą šuolį, skaičiui pasiekiant 257 tūkst.

Paslaugų sektoriaus užsakymų apimtys šalyje gruodžio mėnesį taip pat išaugo, tačiau neigiama informacija buvo siunčiama iš fabrikų užsakų apimčių, kurios sumažėjo -0,2 proc. (buvusi reikšmė +1,5 proc.).

Paskelbta informacija iš paskutinio FED‘o susirinkimo parodė, kad ateityje bazinės palūkanų normos keitimas šalyje stipriau priklausys nuo JAV infliacijos duomenų. Taip pat susirinkimo protokolas parodė, kad keliant gruodžio mėnesį palūkanas nebuvo vieningos nuomonės, keletui narių svarstant dėl skuboto sprendimo.

Per paskutinius praėjusių metų mėnesius FED‘o nariai daug kalbėjo apie išorines grėsmes. Šiandien matome, kad Kinijos ekonomikos duomenys nerodo didesnio pagyvėjimo, šalies institucijoms sprendžiant, kaip suvaldyti vertybinių popierių rinkų kritimą.

Artimiausias FED‘o susirinkimas yra šio mėnesio 27 dieną, taigi bus įdomu stebėti, kaip nariai vertins šiuo metu egzistuojančias išorines grėsmes.

Šiandien ryte žaliavinės naftos Brent Oil kaina yra susitraukusi net -4,53 proc. (32,68 JAV doleriai už barelį naftos), vakar dieną kritimas sudarė 4,53 proc., o nuo metų pradžios šios žaliavos kaina yra sumažėjusi -12,3 proc.

Trečiadienį naftos kaina tikėtina krito dėl netikėtai už Atlanto išaugusių kuro atsargų, kurios buvo aukščiausiame lygyje per pastaruosius 22 metus. Šiandien ryte matomas europietiškos (Brent Oil) ir amerikietiškos (WTI Oil) žaliavinės naftos kainos susilyginimas, kuris anksčiau egzistavo dėl JAV taikomų eksporto barjerų.

Valiutų rinkos

Vakar EUR/USD valiutų santykis dienos pabaigoje laikėsi ties 1,0780 riba., o šiandien pastarojo lygis yra pakilęs ir ieško krypties ties 1,0800.

Šiandien ryte Kinijoje buvo sustabdyta prekyba akcijomis, šalies SCI 300 indeksui krentant net 7,0 proc., investuotojams įžvelgiant šalies veiksmus, siekiant devalvuoti valiutą. Tai investuotojams buvo žinia apie augančią riziką, kuri dalinai prisidėjo prie silpnėjančio JAV dolerio prieš eurą.

Baltijos vertybinių popierių rinka


Trečiadienį Talino (-0,17 proc.) biržos indeksas fiksavo kritimą, o Vilniaus (+0,34 proc.) ir Rygos (+1,15 proc.) indeksai ėjo priešinga kryptimi. Aktyviausiai investuotojai keitėsi azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ bendrovės akcijomis, jų kainai susitraukiant -0,56 proc. iki 1,78 euro už vienetą, bendrai apyvartai perkopiant 164,7 tūkst. eurų.

Svarbesnių naujienų bendrovė nepaskelbė, o aktyvumą pozicijoje galima būtų sieti su Europoje vyraujančiomis nuotaikomis, investuotojams jaučiant riziką ir aktyviau didinant akcijų pasiūlą. Vakar „Latvijas Balzams“ paskelbė, kad dėl prognozuojamo eksporto bendrovė yra numačiusi padidinti gamybos apimtis 8,0 proc.

Tai yra teigiamas ženklas, kuris signalizuoja apie galimai didesnes pajamas šiais metais. Per vakar dieną pastarosios bendrovės akcijų vertė išaugo 3,23 proc., investuotojams apsikeičiant akcijomis už 4,2 tūkst. eurų. Šiandien bendrovės nėra numačiusios paskelbti svarbesnės, su veikla susijusios informacijos, todėl, tikėtina, pagrindinis dėmesys bus nukreiptas į Europoje vyraujančias nuotaikas.