Sumenkus žaliavų kainoms Azijoje krenta akcijų vertės

Azijos regiono akcijų indeksas „MSCi Asia Pacific” šįryt krito 1,4 proc., ir tai yra didžiausias vienos dienos smukimas nuo rugpjūčio 31 d. Kinija paskelbė, jog bus siekiama atvėsinti ekonomiką, todėl bankai apribos paskolų išdavimą tiek juridiniams, tiek fiziniams asmenims. Ši naujiena įtakojo žaliavų kainas bei žaliavų gavybos ir perdirbimo įmonių akcijų vertes, mat manoma, jog vietos gamintojų paklausa žaliavoms turėtų sumenkti. Taip pat šios dienos akcijų prekybai Azijoje įtakos turi Japonijos jenos kurso lygis JAV dolerio atžvilgiu, esantis ties penkiolikos metų aukštumomis. Manoma, jog stipri jena išliks ir artimiausiu metu, o tai turėtų neigiamai paveikti vietos eksportuotojų rezultatus ateityje. Tendencijai stiprėjant, šios šalies indeksai šįryt 9 val. Lietuvos laiku buvo sumenkę apie 2 proc.

Pirmadienis sėkmingas Vilniaus biržai

Vilniaus biržos apyvarta vakar buvo viena iš didžiausių pastarąjį ketvirtį ir sudarė net 6,1 mln. Lt. Verta pažymėti, kad visa ji buvo sugeneruota vien tik automatinio įvykdymo sandoriais, o sandorių skaičius priartėjo prie 1,9 tūkst. ribos. OMXV indeksas pašoko 2,2 proc. – daugiausiai nuo rugsėjo 7d., net trylikos pozicijų apyvarta viršijo 100 tūkst. Lt. kartelę, didesniu negu 3 proc. kainos šuoliu išsiskyrė 7 bendrovių akcijos. Talino biržos indekso OMXT augimas buvo 1,7 proc., tik žemesnio likvidumo Rygos biržos OMXR smuko 1,7 proc. Tokie kainų pokyčiai iš ties džiugino investuotojus, tačiau nereikia pamiršti, kad ypač staigūs rinkos augimai dažnai yra lydimi betarpiškos kainų korekcijos. Tarp faktorių, galinčių nulemti šiandieninį akcijų kainų smukimą yra ir tai, kad vakarykščio kilimo nepalaikė jokios bendrovių skelbiamos ar makroekonominės naujienos, tuo tarpu kai pagrindinės pasaulio rinkos kol kas nedemonstruoja aiškesnės krypties. Kilimą, bent jau Vilniaus biržoje, iniciavo trumpalaikiai vietos investuotojai, o instituciniai investuotojai buvo aktyvūs tik nuosaikius 0,4 proc. kilusioje „Teo LT” akcijų pozicijoje.

Jaučiamas kapitalo perskirstymas

Vis dėlto, rinkoje vis dar yra jaučiamas didelis grynųjų pinigų perteklius, kuris turėtų amortizuoti pardavėjų siekius fiksuoti pelnus. Vakarykštis „Snaigės” kainos pokytis (+2,8 proc.) ir daugiau nei 2 kartus sumažėjusi apyvarta gali signalizuoti tai, kad investuotojai bus linkę pakeisti staigiai pabrangusias pozicijas į mažiau per pastarąsias savaites kilusias, į kurias galėtų pretenduoti bankinio, baldų ar energetinio sektorių bendrovių akcijos.

„Tallinna Kaubamaja” pardavimai smuko 4 proc.

Vakar vienas didžiausių Estijos mažmenininkų „Tallinna Kaubamaja” paskelbė sausio-rugsėjo mėnesių pardavimus, kurie sudarė 4,6 mlrd. Estijos kronų (294 mln. eurų) ir tai yra 4 proc. prastesnis rezultatas nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Vien tik per trečiąjį šių metų ketvirtį bendrovės apyvarta sudarė 1,6 mlrd. Estijos kronų ir buvo lygiai tokia pat kaip ir antrąjį ketvirtį. Sprendžiant iš pastarojo meto bendrovės akcijų kainos pokyčio, kurios per pastarąsias 10 savaičių pašoko 37 proc., dalis investuotojų tikėjosi geresnių rezultatų ir šiandien gali įsijungti į pardavėjų gretas bei akcijų kainai sudaryti spaudimą žemyn.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją